Rusija

Rusija istražuje tvrdnje samozvanog ukrajinskog vojnog hirurga da je zarobljenim Rusima vadio oči

Čovek na snimku tvrdi da je ukrajinski vojni hirurg koji je vadio oči ruskim ratnim zarobljenicima i prodavao ih na crnom tržištu
Rusija istražuje tvrdnje samozvanog ukrajinskog vojnog hirurga da je zarobljenim Rusima vadio oči© Tanjug/AP Photo/Libkos

Rusija istražuje tvrdnje muškarca koji se predstavio kao ukrajinski vojni hirurg koji je, navodno, vadio organe ruskim ratnim zarobljenicima i prodavao ih na crnom tržištu.

Šef ruskog istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin naredio je istragu video snimka koji je ove nedelje postao viralan na ruskim društvenim mrežama, saopšteno je iz komiteta.

Na snimku koji traje oko minut, čuje se i vidi žustra rasprava između "Vladimira Vasiljeviča", čoveka koji tvrdi da je ukrajinski vojni hirurg i nekoga koga je označio kao "rašističkog... blogera", igrajući se sa rečima "Rus" i "fašista", prenosi "RT internešenel".

Snimak je delimično redigovan, ali se čini da se Vladimiru sagovornik rugao pre nego što je samozvani terenski hirurg izneo svoje tvrdnje.

"Vašim svinjama sam uglavnom sekao noge, ruke i oči. Znate li koliko bake u Nemačkoj plaćaju za oči?" rekao je. "Izvadio sam oči, bubrege i jetru" iz 27-godišnjaka, dodao je.

"Vladimir" takođe tvrdi da ranjenim Rusima nije davao anesteziju, ignorišući tako uputstva svojih pretpostavljenih. "Kopao sam im oči... i uživao u tome", izjavio je.

Njegov identitet za sada je nepoznat. Neki izvori tvrde da je on ukrajinski državljanin iz oblasti Ivano-Frankivsk, koji je služio u Nacionalnoj gardi između 2014. i 2015. godine. Otvoreno je pitanje da li je počinio zločine za koje smatra da je zaslužan.

U martu 2022. dogodio se sličan incident sa Genadijem Druženkom, advokatom koji je postao dobrovoljac na frontu u Ukrajini. Tokom intervjua za nacionalnu televiziju, on je rekao da je naredio kastraciju svih ruskih zarobljenika koje je njegova medicinska jedinica lečila "jer su bubašvabe, a ne ljudi".

Druženko je kasnije demantovao svoju skandaloznu izjavu, tvrdeći da to nije istina i pravdajući se emotivnim stanjem u kom je bio.

Kijev je obećao da će ispuniti svoje međunarodne obaveze da poštuje pravila ratovanja. Rusko ministarstvo odbrane navodi da su maltretiranje, pa čak i pogubljenja po prekom postupku ratnih zarobljenika, rasprostranjena praksa među ukrajinskim snagama.

image