Svet

"Grejzon": Nalog za hapšenje Putina zasnovan na neistinitom izveštaju grupe koju finansira vlada SAD

Nalog Haškog tribunala za hapšenje Putina zasnovan je na neistinitom izveštaju grupe koju finansira Stejt department sa ciljem progona Rusa. Autori izveštaja čak i nisu obišli kampove o kojima su pisali
"Grejzon": Nalog za hapšenje Putina zasnovan na neistinitom izveštaju grupe koju finansira vlada SADwww.globallookpress.com © Andrey Pronin/ZUMAPRESS.com

Nalog Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog navodnog nezakonitog deportovanja ukrajinske dece, zasnovan je na netačnim izveštajima Laboratorije za humanitarno istraživanje (HRL) Univerziteta Jejl, koju finansira Stejt department.

Preciznije, piše "Grejzon", HRL je deo Biroa za konflikte i operacije stabilizacije Stejt departmenta koji je Bajdenova administracija formirala u maju 2022. kako bi se progonili i procesuirali ruski zvaničnici.

Tokom intervjua za Si-En-En, direktor HRL Natanijel Rejmond tvrdio je da je njegov izveštaj o navodim ruskim kampovima za ukrajinsku decu, dokaz da se "hiljade dece nalazi u talačkoj situaciji". Pozivajući se na Holokaust, Rejmond je rekao: "Mi imamo posla sa najvećom mrežom dečijih kampova u 21. veku."

Pa ipak, u razgovoru za "Grejzon", Rejmond je priznao da su "velika većina" kampova koje je njegov tim istražio na daljinu "kulturno-obrazovne institucije".

Isto tako, u izveštaju HRL se navodi da je većina ovih kampova pružala besplatne rekreativne programe za siromašnu decu. Svi polaznici kampova imali su pristanak roditelja i vraćeni su im po završetku programa. U izveštaju, koji je finansirao, Stejt department takođe se navodi da "nikakvo zlostavljanje dece nije dokumentovao".

Jejlov HRL je zapravo čitav svoj izveštaj (koji je posle iskoristio MKS), zasnovao na satelitskim podacima, postovima na Telegramu i "gugl translejt" prevodu izveštaja ruskih medija uključujući priče "RIA Novosti" o jednom kampu kod Magdana gde je su svesno ignorisali izjave dece polaznika kampa, ali je naglašeno da su u kamp prebacivana autobusima, vozom, avionom i, u jednom slučaju, letelicom ruskih vazduhoplovnih snaga.

Terenskog rada nije bilo kao ni obilaska kampova ili razgovora sa očevicima, polaznicima, zaposlenim. Isto tako je potpuno zabašurena činjenica da su deca u tim kampovima Rusi, ili pripadnici zajednica koje su na strani Moskve u sukobu sa Kijevom.

Deca iz kampa o kom su pisale "RIA Novosti" su iz Donjecke Narodne Republike, ali su i MKS i HRL i drugi zapadni zvaničnici jednostavno odlučili da ih nazovu "Ukrajincima" kojima "ispiraju mozak u ruskim kampovima".

Pozivajući se na evakuaciju 500 siročadi iz Donjecka u februaru 2022. upravo u trenutku kada su ukrajinske snage eskalirale svoje napade na separatističke republike, autori pišu: "Razlog koji je ruska vlada u to vreme javno navela bila je pretnja ofanzivom ukrajinskih oružanih snaga protiv takozvane Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR)".

Ukrajinska vojska je u tom trenutku 43. prekršila primirje u DNR, granatirajući civilna područja u Donjecku, što je podstaklo Moskvu da pokrene svoju operaciju "demilitarizacije" Ukrajine, piše "Grejzon".

Da li izvlačenje siročadi iz ratne zone u Donjecku na bezbednije tlo unutar Ruske Federacije predstavlja zločin "otmice", kako je Rejmond tvrdio?

U razgovoru sa novinarom "Grejzona" koji je u novembru 2022. posetio jedan od ruskih kampova, Rejmond je rekao da je HRL bio pod "ogromnim pritiskom" američkih vlasti da "dokumentuju" preseljavanje stanovništva iz istočne Ukrajine u Rusiju.

Pošto Moskva HRL smatra obaveštajcima SAD, nije im bio dozvoljen pristup kampovima zbog čega je Stejt departmentova "laboratorija" - inače prvobitno formirana da prati situaciju u Avganistanu - čitav svoj izveštaj sastavila uz pomoć satelitskih snimaka, loših prevoda i sugestija američkih obaveštajaca.

Iako je priznao blisku saradnju sa američkim obaveštajnim službama i Stejt departmentom, Rejmond je porekao da je fokus HRL bio isključivo na "navodnim ruskim zločinima i tvrdi da su izveštavali i o ukrajinskim.

Rejmond je ukazao na dokumentaciju svoje jedinice o ruskom udaru na ukrajinski silos za žito kao tipičan primer "ukrajinskog s***a". "Ono što mislimo da su [Ukrajinci] radili," rekao je, "je da su vodili laboratoriju za amonijum-fosfat, ispod tog silosa, da bi napravili municiju".

Iako je rekao da je "jedina stvar koja je mogla da napravi tu rupu u suštini fabrika bombi", Rejmond je u razgovoru za "Grejzon" tvrdio da je nemoguće potvrditi njegovu sumnju.

Dok je umanjivao značaj pucanja ukrajinske vojske na bespomoćne zatvorenike i korišćenja civilne infrastrukture za prikrivanje vojnih objekata, Rejmond se usredsredio na rusku politiku dovođenja etnički ruske dece u kulturne programe, optužujući Moskvu za krivični proces "rusifikacije".

Na pitanje o činjenici da većina dece uključene u programe koje je Jejl HRL istraživao već sebe smatraju Rusima i dolaze iz etničkih ruskih regiona koji su bili na meti nasilja od strane ukrajinske vlade koju podržava SAD, i da neka nemaju dom jer je uništen u sukobu, Rejmond je rekao: "Čak i da je to istina, to je ratni zločin."

"Prema Ženevskoj konvenciji, jedna država članica oružanog sukoba ne može ni pod kojim okolnostima usvojiti ili premestiti decu iz druge države članice", rekao je Rejmond, inače tehnolog.

Iako Rejmond nije hteo da uzme u obzir etničko i političko poreklo dece prilikom utvrđivanja da li su njihova prava povređena, on je slobodno priznao da su velika većina kampova koje je njegov tim "istraživao", zapravo "kulturno-obrazovne institucije".

image
VV inauguration
banner