Rusija

Kamp "Artek" na Krimu: Putinov "logor", ili dečji raj na zemlji

Od malog kampa, ovo zdanje "Artek" se pretvorilo u zemlju detinjstva - kompleks od deset kampova sa razvijenom infrastrukturom
Kamp "Artek" na Krimu: Putinov "logor", ili dečji raj na zemljiwww.globallookpress.com © Server Amzayev/Russian Look

Tragom vesti kada je Međunarodni krivični tribunal (MKT) u Hagu izdao nalog za hapšenje predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini, tačnije zbog "protivpravne deportacije i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine Ruskoj Federaciji, na štetu ukrajinske dece", istražili smo to čuveno mesto "zločina", gde je ruska vlast navodno odvodila ukrajinsku decu bez roditeljskog staranja.

Kako su zapadni mediji naveli, ruski predsednik "odvodi ukrajinsku decu u ruski dečji logor 'Artek' na Krimu, gde ih uče da pevaju rusku himnu a zatim ih usvajaju".

Najstariji dečji kamp u svetu "Artek", koji godišnje poseti više od 2.000 dece iz svih zemalja sveta, nalazi se na Krimu, na jednom od najlepših mesta na obali Crnog mora. Deca u ovom kampu imaju priliku da uče i rade, počev od umetnosti pa sve do najrazličitijih sportova.

Čuveni kamp osnovan je 1925. Godine i samo su privilegovana deca iz Sovjetskog Saveza i drugih komunističkih zemalja imala priliku da u njemu borave. Ovaj u početku mali kamp, koji se nalazi na 12 km od poznatog južnog primorskog letovališta Jalta, pretvorio se u čitavu zemlju detinjstva - kompleks od deset dečjih kampova sa razvijenom infrastrukturom.
Prostire se na 218 hektara i zauzima sedam kilometara obale duž Crnog mora.

Direktor centra Aleksej Kaspržak ranije je izjavio da je, za sve ove godine centar okupljao decu sa svih strana sveta, uprkos poteškoćama u svetu "odraslih".

"Mi ne želimo da deca budu taoci problema odraslih, odlazak dece u ovaj kamp nije politička odluka, već je to mesto gde deca mogu da se druže sa svojim vršnjacima, i upoznaju sa ruskom kulturom. Reč je o svetskom dešavanju, a ne o komplikovanom političkom instrumentu", rekao je on.

I talentovana srpska deca gosti kampa

Direktor ”Arteka” Aleksej Kaspržak jednom prilikom je izjavio da je, za sve ove godine centar okupljao decu sa svih strana sveta, uprkos poteškoćama u svetu "odraslih".

"Mi ne želimo da deca budu taoci problema odraslih, odlazak dece u ovaj kamp nije politička odluka, već je to mesto gde deca mogu da se druže sa svojim vršnjacima, i upoznaju se sa ruskom kulturom", rekao je.

Imajući u vidu ogromnu površinu na kojoj se kamp prostire, Kasrpžak je rekao da je reč, praktično, o jednom dečjem gradu, u kome su predstavljene mnoge državne, privatne i nevladine organizacije, a svaka od njih organizuje raznorazne konkurse na kojima deca mogu da učestvuju. Kamp je predviđen za decu školskog uzrasta, a celokupan program boravka traje 21 dan.

Deca u toku tri nedelje kampa pohađaju različite nastave i treninge iz disciplina koje sami izaberu. U svakom trenutku se u kampu nalazi više od 3.500 dece, koje se bave od mozaika, preko crtanja, do muzike, a pored toga, mogu se baviti i sportom, od jedrenja do letenja.

Pre nekoliko godina, 25 učenika iz Srbije posetilo je ovaj međunarodni kamp, tačnije njih 15 iz novosadske i 10 iz aleksinačke gimnazije. Kao jedna od kompanija koja aktivno podržava popularizaciju ruskog jezika, NIS je svojim programom "Energija znanja" pomogao ovaj projekat odlaska učenika u Rusiju.

Istorija kampa - "pionirska vatra" i suze na rastanku

Na krimskoj obali Crnog mora, "Artek" je postao simbol sovjetskog pionirskog pokreta. Te 1925. godine sovjetske vlasti su, zabrinute za zdravlje stanovništva nakon revolucije, razornog građanskog rata i gladi, osnovale sanatorijum za oporavak dece obolele od tuberkuloze. Prvi kamp se sastojao od samo 80 mališana koji su boravili u šatorima u oblasti reke Artek u blizini grada Gurzuf, na jugu Krima. I tako je započela istorija legendarnog dečjeg kampa "Artek".

Nekoliko godina kasnije, pojavile su se prve zgrade za decu. Period od 1960. do 1970. se smatra zlatnom erom "Arteka". Kamp je tada dostigao međunarodni nivo i ugostio na hiljade dece iz celog Sovjetskog Saveza, kao i iz prijateljskih socijalističkih zemalja.

Pored elitnih članova mladih pionira i dece čiji su roditelji na visokim funkcijama, kamp je ugostio i neke od najvećih svetskih imena: Fidel Kastro, Ho Ši Min, Džavaharlal Nehru, Indira Gandi, Mihail Gorbačov, Nikita Hruščov i mnogi drugi. Sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin posetio je kamp nekoliko puta, a svoje odelo poklonio je muzeju u "Arteku". U kampu je boravila i Klementina Čerčil, supruga Vinstona Čerčila, kao i deca sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Artek je organizovao i međunarodna sportska takmičenja za decu, kao i zajedničke sovjetske pionirske susrete i mitinge, dok je stadion mogao da primi do sedam hiljada gledalaca.

Čitav dan je bio organizovan prema strogom rasporedu. Buđenje je počinjalo u 8 ujutro, uz glasnu muziku koja je svirala po celom kampu. Pionirska truba postala je još jedan simbol "Arteka". Zvuk trube je označavao buđenje i vreme za spavanje, a pioniri bi takođe trubili u podne, ali i u svim važnim prilikama. Jutro bi počinjalo sa razgibavanjem, zatim ako nije bilo mnogo vruće, deca su vreme provodila na plaži.  Između ostalog, bavili su se šahom, brodogradnjom, automobilskim modelarstvom, slikanjem…. 

Poslednje veče imalo je lepu tradiciju "pionirske vatre", gde se deca na odlasku okupljaju oko vatre, razgovaraju i pevaju pesme. I, naravno, nijedno kampovanje nije moglo da se završi bez suza. Gotovo svako od njih je poželeo da se vrati na ovo mesto.

Rusija vratila kampu stari sjaj

Nakon raspada Sovjetskog saveza, kamp je prešao pod ukrajinsku kontrolu i počeo polako da gubi na svojoj veličanstvenosti. Zgrade su počele da propadaju, a lokalni privrednici su prodavali alkohol u prostorijama "Arteka". Na sreću, 2014. započeo je novi život.

"Pre nekoliko godina kamp je bio u očajnom stanju, a ogromnu površinu ukrajinske vlasti nisu bile u stanju da finansiraju i održavaju", prisetio se sadašnji direktor kampa i dodao da je nova ruska administracija na Krimu imala za cilj da mu povrati nekadašnji slavu.

U periodu od 2014. do 2018. Rusija je investirala 171 milion dolara kako bi oživela legendarni kamp, koji sada ima dva bazena, šest trpezarijskih sala, 15 sportskih terena, tri teniska terena, alpinistički zid za penjanje... Od deset kompleksa u kampu, devet je obnovljeno i funkcionalno. U kampu postoji i škola koja radi tokom cele godine, da oni koji posete kamp, ne gube časove.

Danas, 21-dnevni boravak u "Arteku" je nagrada za nadarenu decu, kao što je bilo i u sovjetskim vremenima. Deca od osam do 17 godina iz svih krajeva Rusije mogu da se prijave onlajn preko sajta koji je počeo da radi 2017. I deca iz inostranstva mogu da dođu u kamp, prijavom putem sajta ili da dobiju besplatan vaučer osvajanjem jednog od međunarodnih takmičenja koje organizuju partneri "Arteka".

Pod nadzorom ruskog ministarstva prosvete, Artek ima za cilj stvaranje generacije novih lidera. U kampu ne postoji ideologija, za razliku od sovjetskih vremena, već se trude da decu nauče da donose odluke i nauče da žive u multikulturalnom svetu.

"Naš cilj je da privučemo što više dece i da izgradimo svet budućnosti bez granica. Učimo decu da žive u multikulturalnom i multinacionalnom okruženju", poručio je direktor Kaspržak.

Iz svega priloženog, "Artek" je svakako sve suprotno od onoga što tvrde zapadni mediji. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ranije je izjavila da sva ukrajinska deca koja ni na koji način nisu zaštićena i koja su bila u zoni borbenih dejstava, dobila su pomoć od ruskog ombudsmana za decu Marija Lvova Belova, koja je naglasila da čim se pronađu roditelji, deca će im odmah biti predata". 

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja takođe se osvrnuo na ovo pitanje, rekavši da je Rusija spremna da ukrajinsku decu vrati u Ukrajinu kada tamo uslovi budu bezbedni. 

image