Svet

Bivši novinar Si-En-En-a afirmativno o obuci ukrajinskih dečaka za rat

Kris Kuomo opisao je kako se mladići od 15-16 godina obučavaju za borbe na frontu, a njegov izveštaj vremenski se poklapa sa navodima pojedinih medija da su poslednjim talasom mobilizacije u Ukrajini obuhvaćeni i deca i osobe s invaliditetom
Bivši novinar Si-En-En-a afirmativno o obuci ukrajinskih dečaka za ratGetty © Presley Ann / Stringer

Bivši novinar Si-En-En-a, koji sada radi za "Njuznejšn netvork", Kris Kuomo opisao je svoj boravak u jednoj ukrajinskoj "akademiji" gde je prisustvovao obuci maloletnika za sukob sa ruskim snagama na frontu.

Deca od 15, 16 i 17 godina "donela su odluku da odlože svoje snove i posvete se jednom cilju, odbrani svoje otadžbine", opisao je Kuomo gledaocima ono što je video, a prenosi RT Internešenel.

U reportaži američkog novinara mogli su se videti snimci tinejdžera u kamuflažnim uniformama kako vežbaju oružani sukob s puškama preko kompjuterskog simulatora, kao i fiskulturne vežbe koje rade "u crnim trenerkama sa oznakom koja izgleda kao ukrajinsko vojno obeležje".

Kuomo se javio uživo iz Kijeva za program "Njuznejšna", ali nije poznato gde se nalazi "akademija" za dečake o kojoj govori.  

Razgovarao je i sa jednim od momaka na obuci, za kog je rekao da ima 16 ili 17 godina, koji mu je na pitanje da li je spreman da upotrebi svoje novostečene veštine na bojnom polju odgovorio: "Definitivno sam spreman za to… iako je strašno".

Ukrajinska omladina je spremna da umre boreći se protiv Rusije, rekao je Kuomo sumirajući svoju posetu "akademiji". Dodao je da i sam ima sina sličnog uzrasta kao i mladići koje je sreo i da ne može da zamisli da njegov život "postane odlučnost da spase svoju porodicu i da svoj život stavi na kocku". Kako je dodao, " u Americi svoje slobode shvatamo ozbiljno, ali srećom, naša deca ne moraju to da žive".   

Naveo je i da što se tiče pristupa Kijeva sukobu, kada se govori o onima koji se bore protiv Rusije, ne radi se samo o vojno sposobnima, već "o svima do kojih mogu da dopru".

Nedavni izveštaj američkog novinara vremenski se poklapa sa spekulacijama koje su se pojavile u pojedinim medijima da Ukrajina pribegava regrutaciji dece i osoba sa invaliditetom tokom poslednjeg talasa mobilizacije.

Kris Kuomo, inače, nedavno je govorio o svom otkazu na Si-En-En-u 2021. godine i u jednoj emisiji rekao da je želeo da "ubije sve oko sebe i sebe" kada je ostao bez posla u ovoj medijskoj kući.

Kuomo je, inače, otpušten zbog povezanosti sa slučajem seksualnog uznemiravanja za koji je bio optužen njegov rođeni brat Endrju Kuomo, nekadašnji guverner Njujorka. Kris je pomagao timu zvaničnika koje je okupio njegov brat da mu pomognu oko ovih optužbi i zbog toga dobio otkaz na Si-En-En-u.

Osim što mu je otkaz teško pao kao "strastvenom Italijanu", kako je opisao, gledanost njegove emisije na "Njuznejšnu" ne može se porediti sa onom koju je imao kao voditelj Si-En-En-a.

image