Rusija

Putin posetio mobilisane vojnike u Rjazanskoj oblasti, pucao iz puške (VIDEO)

Predsednik Rusije je prisustvovao procesu obuke mobilisanih na poligonu Zapadnog vojnog okruga u Rjazanskoj oblasti
Putin posetio mobilisane vojnike u Rjazanskoj oblasti, pucao iz puške (VIDEO)None © Tanjug/Mikhail Klimentyev

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je danas vojni poligon u Rjazanskoj oblasti u kojoj mobilisani vojnici prolaze obuku. 

Putin je proverio proces obuke mobilisanih na poligonu Zapadnog vojnog okruga u Rjazanskoj oblasti, pišu RIA Novosti. 

Putinu je prikazano kako polaznici savladavaju praktične vežbe iz taktičke, vatrogasne, inžinjerijske i medicinske obuke, ali i uvežbavanje jurišnih kurseva na nivou odreda.

Ruski predsednik je čuo izveštaj ministra odbrane Sergeja Šojgua u kom je je govorio o mobilisanom kursu borbene obuke različitih vojnih specijalnosti i koordinaciji u sastavu jedinica.

Ruski lider je obišao i streljački kompleks gde mobilisani u okviru jedinica vežbaju različite metode gađanja na čelu sa komandantima i instruktorima. Predsednik Rusije je prisustvovao i vežbi gde polaznici u sastavu desantnih snaga savladavaju borbu protiv oklopnih vozila. 

Putin je pucao iz snajperske puške na poligona u Rjazanjskoj oblasti, zajedno sa mobilisanima.

Vrhovni komandant ruske vojske Valerij Geramisov izvršio je uvid u borbenu usklađenost jedinica i spremnost mobilisanog ljudstva za izvršavanje zadataka u zoni specijalne vojne operacije.

U Rusiji od 21. septembra traje delimična mobilizacija.

Planirano je pozivanje 300 hiljada ljudi, a pozive će primati pre svega oni koji su već imali borbeno iskustvo.

Zaključno sa 14. oktobrom mobilisano 222.000 Rusa, prema nezvaničnim informacijama, za oko dve nedelje, odnosno do kraja oktobra, biće završene sve mobilizacione aktivnosti

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Putin nije dobio predloge za dodatne mere od Ministarstva odbrane i da nema informacije da bi do navedenog datuma trebala da bude završena delimična mobilizacija.

Svaki mobilisani građanin Rusije rashodovaće sa najmanje 600 komada municije i pet granata, saopštilo je u četvrtak rusko Ministarstvo odbrane. U saopštenju se dodaje da se obuka mobilisanih ruskih građana održava povećanim kapacitetom. 

image