Rusija

Dan kada je Krim postao Rusija

Krim je poluostrvo koje ima dugu i bogatu istoriju, a prva država na njegovom tlu obrazovala se još u Starom veku
Dan kada je Krim postao Rusijawww.globallookpress.com © Roman Denisov, Роман Денисов

Pre tačno 240 godina, 19. aprila 1783. godine, carica Katarina Velika je potpisala Manifest o pripajanju poluostrva Krim Ruskoj imperiji.

Krim je postao deo Ruskog carstva, a od 3. avgusta 2018. godine ovaj dan se u Ruskoj Federaciji obeležava kao Dan prijema Krima, Tamana i Kubana u sastav Ruske imperije.

Krim je poluostrvo koje ima dugu i bogatu istoriju, a prva država na njegovom tlu obrazovala se još u Starom veku.

Južni delovi Krima bili su kasnije direktno uključeni u Osmansko carstvo i organizovani kao Kefski ejalet. Godine 1772. Krimski kanat postaje ponovo nezavisan od Osmanskog carstva, što je bila posledica Rusko-turskih ratova od 1768. do 1774.

Devetnaestog aprila, odnosno 8. aprila po starom kalendaru 1783. godine, Ruska imperija pripaja ceo Krim. U svom ukazu povodom pripajanja, carica je navela da je "po dužnosti, zalažući se za blagostanje i moć Otadžbine, i za njenu veću korist i bezbednost, odlučila da preuzme vlast na poluostrvu Krim."

Ova mera je, po rečima carice, bila iznuđena. U svom manifestu, ona je detaljno objasnila šta ju je na to nateralo. Prema njenim rečima, političke elite poluostrva nisu razumele prednosti autonomije u okviru Ruske imperije, odnosno statusa "slobodne i nezavisne oblasti."

Iz tih razloga, carica Katarina je, prema sopstvenim rečima, morala da "pokrene rusku vojnu silu i pošalje značajan korpus na Krim u najtežim vremenima, da ga tamo zadrži dugo vremena i na kraju deluje protiv pobunjenika silom oružja", zbog čega je umalo izbio novi rat sa Osmanskim carstvom.

Posle pripajanja Ruskom carstvu, na Krimu je 1784. formirana Tauridska oblast. Nakon toga, Krim 1796. ulazi u sastav Novorosijske gubernije, a potom je 1802. uspostavljena Tauridska gubernija. Sledi dugi niz godina u kome se ova oblast stabilno razvija, sve do 1853. godine i Krimskog rata između Rusije i tadašnje zapadne alijanse.

Godine 2014, nakon održavanja referenduma, poluostrvo Krim se izdvaja iz sastava Ukrajine i vraća u okrilje Ruske Federacije 18. marta.

image