Rusija

Ruska zastava vijori se na vrhu Krima - devet godina od kako se Krim vratio Rusiji

Prošlo je devet godina od kako je apsolutna većina Krimljana glasala za povratak kući
Ruska zastava vijori se na vrhu Krima - devet godina od kako se Krim vratio RusijiGetty © Dan Kitwood / Staff

Zastava Rusije zavijorila se na vrhu Ak-Kai (Bela stena) u čast godišnjice ulaska Krima u sastav Ruske Federacije. 

Današnji dan je za Rusiju dan nacionalnog ponosa jer su 18. marta 2014. godine postali poznati rezultati krimskog referenduma, prema kojima je apsolutna većina Krimljana glasala za povratak kući.

Ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom je simbol povratka ruskih zemalja i rađanja svetskog poretka zasnovanog na pravdi i međusobnom poštovanju, rekao je lider republike Sergej Aksjonov, čestitajući Rusima devetu godišnjicu ovog događaja.

Lider Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin je u svojoj čestitki istakao da su za povratak Krima odgovorni "jedinstvo i hrabrost stanovnika poluostrva".

"Zahvalni smo našoj braći za primer, svestranu pomoć i pruženu bratsku ruku, kada je neonacizam zahvatio zemlju Donbasa", rekao je on.

Ogromna većina Rusa je uverena u ispravnost ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom, pokazalo je istraživanje Ruskog centra za istraživanje javnog mnjenja, prenose "Izvestija".

Prema studiji, 86 odsto Rusa smatra ispravnom odluku da se Krim vrati Rusiji. Većina njih (53 posto) to objašnjava činjenicom da je poluostrvo iskonska ruska zemlja, 9 posto - voljom Krimljana, 6 posto- nacionalnim identitetom.

Prema 71 odsto ispitanika, Rusija je imala koristi od povratka poluostrva. Mnogi smatraju da je Krim ubrzao razvoj nakon što je postao ruski region.

Anketa je sprovedena 14. marta, a učestvovalo je 1,6 hiljada Rusa.

image