Rusija

FSB sprečio atentat na gradonačelnika Gorlovke

Iza napada stoji ukrajinska specijalna služba, navodi ruska Federalna služba bezbednosti
FSB sprečio atentat na gradonačelnika Gorlovkewww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) sprečila je atentat na gradonačelnika grada Gorlovka Ivana Prihodka u Donjeckoj Narodnoj Republici, javljaju "RIA Novosti". Atentat je planirala ukrajinska specijalna služba, ali je incident sprečen zahvaljujući brzoj reakciji ruske službe.

"To što mi sada sa vama novinarima razgovaramo je zasluga specijalnih službi, u ovom slučaju Federalne službe bezbednosti Ruske Federacije. Na vreme su rešili ovo pitanje", rekao je gradonačelnik za ruske medije.

On je dodao da je napad bio pažljivo planiran i da je reč o kriminalcima koji su bili pod nečijom kontrolom. Atentat je, kako je Prihodko rekao, trebalo da bude izveden uz pomoć mnogo eksplozivnog materijala od kojeg bi nastradali ne samo on, već i njegovi saradnici. 

FSB je saopštio da je uloga atentatora bila dodeljena Artjomu Pizinu, kojeg je ukrajinska kontraobaveštajna služba vrbovala kako bi prikupljao podatke o lokaciji i premeštanju Oružanih snaga Rusije na teritoriji gradova Gorlovka i Jenakijeve. 

"U martu 2023. on je dobio zadatak da nadgleda šefa administracije grada Gorlovka Ivana Prihodka, prateći  maršutu njegovog kretanja i gde živi. Kasnije je, po uputstvima Službe bezbednosti Ukrajine, Pizin pokušao da napravi eksplozivnu napravu u jednoj od napuštenih zgrada, ali je ona eksplodirala u njegovim rukama". 

FSB je navela da služba trenutno radi na pronalasku svih onih koji su na neki način bili povezani sa Pizinom i koji su učestvovovali u planiranju atentata. 

Prihodko je ranije ovog meseca dao eksluzivan intervju za RT Balkan,u kojem je govorio o situaciji u gradu koji vodi. Gorlovka je od početka Specijalne vojne operacije bila jedna od meta najžešćih napada ukrajinskih snaga, a prema nekim podacima od početka SVO napadnuta je 9.734 puta.

image