Rusija

Nemačka proteruje ruske diplomate, Rusija će uzvratiti istom merom

Nemačka strana je pogazila svoje reči i ranije izjave da nije spremna za ovakav rasplet, tako što je o svojoj nameri obavestila medije, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Nemačka proteruje ruske diplomate, Rusija će uzvratiti istom meromwww.globallookpress.com © Michael Kuenne

Nemačke vlasti su rešile da masovno proteraju ruske diplomate i pokazale da Berlin ne mari da uništi sve što su do sada iznedrili rusko-nemački odnosi, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Nemačke vlasti su donele odluku da još jednom proteraju službenike ruske diplomatske misije u svojoj zemlji. Oštro osuđujemo ove akcije Berlina, koji prkosno nastavlja da uništava čitav niz rusko-nemačkih odnosa i zajedničku diplomatiju", saopštilo je Ministarstvo.

Nemačka strana je pogazila svoje reči i ranije izjave da nije spremna za ovakav rasplet, tako što je o svojoj nameri obavestila medije, koji se redovno koriste za organizovanje "kontrolisanog curenja" i podmetanja dezinformacija.

"Za reakciju na neprijateljske akcije Berlina, ruska strana je odlučila da se posluži metodom ogledala i da uzvrati proterivanjem nemačkih diplomata iz Rusije, kao i da značajno ograniči maksimalan broj zaposlenih u nemačkim diplomatskim predstavništvima u svojoj zemlji, na šta je nemački ambasador i ranije zvanično upozoren", dodaje Ministarstvo.

Zaharova objasnila

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je objasnila postupke nemačkih vlasti koji su najavili proterivanje ruskih diplomata, prenosi kanal "Zvezda" na Telegramu.

U početku su nemačke vlasti unapred obavestile Rusku Federaciju da će zaista proterati ruske diplomate, ali su zamolili da se vest ne širi dalje, objašnjava Zaharova.

Onda se pre tri nedelje u nemačkim medijima pojavila vest, koju su, prema rečima Zaharove, same vlasti dale medijima, dok su zvanično poricale njihove tvrdnje.

"Ispalo je da Berlin sam upozorava Moskvu da će proterati njene diplomate, tu informaciju demantuje u javnosti, ali na kraju ipak to i uradi", objasnila je Zaharova.

Situacija sa proterivanjem diplomata

Nemački "Fokus" je 25. marta, pozivajući se na izvore u nemačkom ministarstvu spoljnih poslova, izvestio je da nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok planira da više od 30 ruskih diplomata akreditovanih u Berlinu proglasi personama non grata.

Kako navodi ovaj medij, nemačke bezbednosne strukture veruju da ruske diplomate navodno koriste diplomatski status za nezakonito dobijanje političkih, ekonomskih, vojnih, naučnih informacija koje koriste u sabotaži i širenju dezinformacija.

Međutim, portparolka nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Andrea Zase nije potvrdila ovu informaciju, napomenula je da ova mera "u obliku u kom je predstavljena u materijalu trenutno nije predviđena".

U medijima se 21. aprila pojavila informacija da je Berlin inicirao smanjenje prisustva ruskih diplomata u Nemačkoj, a nemački MSP je za TASS saopštio da je "savezna vlada u kontaktu sa ruskom stranom i razgovaraju o pitanjima diplomatskih predstavništava dve zemlje".

image