Rusija

Peskov: Putin je od početka bio za pregovore sa Kijevom

Portparol Kremlja poručio da je Rusija uvek bila za razgovore sa Ukrajinom i otkrio da se trenutno ne razmatra regrutovanje žena
Peskov: Putin je od početka bio za pregovore sa Kijevomwww.globallookpress.com

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je ruski predsednik Vladimir Putin od samog početka bio otvoren za razgovore o Ukrajini. Ta ocena vezana je za nedavnu izjavu turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana da je Putin sada "otvoreniji za dijalog nego u prošlosti", prenosi TASS.

"Putin je, zapravo, bio otvoren za pregovore od samog početka. O tome je više puta govorio i predsednik lično", rekao je Peskov.

On je podsetio da je Putin pokušao da započne razgovore sa NATO, SAD i OEBS-om i pre početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

"Putin je bio otvoren za razgovore kada je usaglašen tekst dokumenta između ruskih i ukrajinskih pregovarača. Dakle, ovde se u ovom pogledu ništa nije promenilo", ukazao je portparol Kremlja.

Prema njegovim rečima, promenila se samo pozicija Kijeva, jer se "ukrajinska strana založila da ne nastavlja razgovore sa Rusijom, odnosno da ukrajinski zakon sada zabranjuje bilo kakve pregovore".

Portparol Kremlja odgovorio je i na pitanje o mogućem novom telefonskom razgovoru Putina i Erdogana.

"Što se tiče telefonskog razgovora sa Erdoganom, on za sada nije u rasporedu. Ali oni često razgovaraju, a razgovori se ponekad koordiniraju bukvalno za nekoliko sati", otkrio je Peskov.

On je kazao da Kremlj trenutno ne razmatra regrutovanje žena.

"Kremlj nema nikakav stav po ovom pitanju. O ovoj temi se nije razgovaralo, a tu je najvažnije, naravno, mišljenje Ministarstva odbrane", rekao je Peskov komentarišući ideju da se produži mandat služenja vojske.

image