Rusija

"Gasprom" zbog Ukrajine smanjio količine gasa Evropi za pola miliona kubnih metara dnevno

Koliko juče, zapremina isporučenog gasa je iznosila 39,4 miliona kubnih metara, rekao je predstavnik ruske gasne kompanije
"Gasprom" zbog Ukrajine smanjio količine gasa Evropi za pola miliona kubnih metara dnevnoGetty © Frederic Scheidemann / Stringer

"Gasprom" snabdeva Evropu gasom u tranzitu preko Ukrajine u količini od 38,9 miliona kubnih metara dnevno preko pumpne stanice GIS "Sudža" u Kurskoj oblasti, rekao je novinarima predstavnik "Gasproma" i dodao da je ukrajinska strana odbila molbu za tranzit kroz "Sohranovku".

"Od danas 'Gasprom' isporučuje ruski gas za tranzit preko teritorije Ukrajine u količini koju je potvrdila ukrajinska strana – 38,9 miliona kubnih metara. Koliko juče, zapremina isporučenog gasa je iznosila 39,4 miliona kubnih metara", rekao je predstavnik ruske gasne kompanije.

Ranije je na sajtu "GTS operater Ukrajine" objavljeno da bi tranzit gasa preko teritorije Ukrajine na današnji dan mogao da iznosi oko 38,8 miliona kubnih metara.

Tranzitna linija kroz Ukrajinu ostaje jedina ruta za isporuku ruskog gasa u zemlje Zapadne i Centralne Evrope, s obzirom da je tranzit kroz Severni tok potpuno obustavljen, a snabdevanje gasom Turskim i Plavim tokom namenjeno je Turskoj i zemljama Južne i Jugoistočne Evrope.

image