Rusija

SAD blokirale Ruse: Bez Rosatoma na konferenciji o nuklearnoj energiji

Niko od članova delegacije nije dobio američku vizu, iako su zahtevi podneti u skladu sa procedurom, navode iz Rosatoma
SAD blokirale Ruse: Bez Rosatoma na konferenciji o nuklearnoj energijiNone © Tanjug/Armin Weigel/dpa via AP

Sjedinjene Američke Države nisu izdale vize i blokirale učešće ruske delegacije na konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Vašingtonu, saopštila je ruska državna korporacija Rosatom.

Očekivalo se učešće delegacije formirane od predstavnika rukovodstva Rosatoma i Rostehnadzora, ali do danas niko od članova delegacije nije dobio američku vizu, iako su zahtevi unapred podneti u skladu sa procedurom, navode iz Rosatoma, a prenele su RIA Novosti.

"Prinuđeni smo da konstatujemo da bez odgovarajućeg učešća Rusije, univerzalno priznatog svetskog lidera u oblasti miroljubive upotrebe atomske energije, vašingtonska konferencija po mnogo čemu gubi smisao", navodi se u saopštenju Rosatoma.

Oni podsećaju da je u skladu sa sporazumom između agencije i zemlje domaćina događaja pod njenim pokroviteljstvom, država dužna da predstavnicima zemalja članica IAEA omogući učešće na događaju koji se održava na njenoj teritoriji.

Međunarodna konferencija "Nuklearna energija u 21. veku" biće održana od 26. do 28. oktobra. Generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov učestvovaće na njoj tako što će se obratiti u formatu video poruke, navodi se u saopštenju.

image