Rusija

Peskov: Nema optimizma po pitanju sporazuma o žitu

Moskva ne želi da odustane od zahteva da se ispune i one odredbe sporazuma koje se tiču izvoza ruskih proizvoda, podseća Kremlj
Peskov: Nema optimizma po pitanju sporazuma o žituwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Nema puno razloga za optimizam, kada je reč o sporazumu o žitu, ocenio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući moguće sledeće pregovore na ovu temu koji su, prema saopštenju turske strane, planirani za 5. maj. 

Peskov je još jednom ponovio da je Rusija zainteresovana da se prehrambeni sporazum realizuje u potpunosti, što bi značilo i realizaciju onog njegovog dela, koji se odnosi na izvoz ruskog žita iz Crnog mora. Ipak, kako navodi portparol Kremlja, Moskva se neće odlučiti ni na jedan korak koji bi bio u suprotnosti sa njenim državnim interesima. 

"Kontakti se nastavljaju. Imamo veoma malo povoda za optimizam", zaključio je on.

I dok iz Kremlja i danas komentarišu vesti o prehrambenom sporazumu, iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije dodaju da još nije potvrđeno niti odlučeno da će se delegacije Turske, Rusije i Ukrajine sresti u Istanbulu 5. maja, kako je to ranije saopštilo tursko Ministarstvo odbrane. 

Podsetimo, u maju ističe sporazum o žitu koji je potpisan prošle godine. Predstavnik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana danas je istakao da će isporuka žita biti prekinuta ukoliko 5. maja ne bude bio postignut napredak. 

Ruska strana, između ostalog, zatražila je ranije da se "Roseljhozbank" ponovo priključi SVIFT-u i da se protiv ove banke ukinu sve sankcije, da se ukinu ograničenja koja se tiču pristupa lukama, obnovi izvoz amonijaka preko cevovoda Toljati-Odesa i da se odblokiraju svi računi kompanija koje su na neki način povezane sa proizvodnjom ili prevozom poljoprivrednih proizvoda.

image