Rusija

Zaharova: Ukrajina pripremala atentat na delegaciju OEBS-a i ministra iz Severne Makedonije

Pridnjestrovlje bilo spremno da sa američkim bezbednosnim službama podele dokaze o planiranim napadima. Ipak, SAD su ostale neme pred ovim informacije, poručuju iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova: Ukrajina pripremala atentat na delegaciju OEBS-a i ministra iz Severne Makedonijewww.globallookpress.com © MFA Russia

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova objavila je danas podatke u kojim se navodi da su ukrajinske službe 14. februara u Pridnjestrovlju pripremale napad na predsednika OEBS-a, ministra spoljnih poslova Severne Makedonije Bujara Osmanija i predsednice misije OEBS-a u Moldaviji, inače, državljanke SAD Keli Kejderling. 

Kako dalje objašnjava Zaharova, Kijev je na ovaj način želeo da razbukta konflikt između zvaničnih moldavskih vlasti u Kišinjevu i Tiraspolja, odnosno, nepriznatog Pridnjestrovlja, te da tako u sve uvuče i Rusiju, čije se mirovne snage nalaze u Pridnjestrovlju, i izazove veliku pažnju javnosti. I sve to kako bi se, kako je rekla, ruske snage odvukle od fronta, a sredstva preusmerila na drugu stranu.

Čitavu akciju otkrile su slučajno lokalne vlasti, nakon pokušaja atentata na lidera Pridnjestrovlja u martu ove godine. Nakon što je organizator i izvršilac potencijalnog napada, Vjačeslav Kisnjičan, uhapšen, on je otkrio planove o ubistvu pomenutih zvaničnika, te objasnio da se na sam čin ipak nije usudio jer je u jednom trenutku procenio da akcija ne bi bila uspešna i da bi sam mogao nastradati.

Pres služba predsednika Pridnjestrovlja saopštila je za medije da je spremna da sarađuje čak i sa američkim Federalnim istražnim biroom (FBI), jer bi u sve mogla biti upletena i njihova državljanka. Tiraspolj je pritom pripremio sve dokaze, ali niko od američkih zvaničnika ili institucija se nije oglasio, istakla je Zaharova.

Ruska strana mesecima upozorava na to da je Kijev usmerio pažnju na Pridnjestrovlje i da planira različite diverzije koje bi dovele do eskalacije i dodatne destabilizacije regiona.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba danas je potvrdio navode ruskih medija da Ukrajina šalje dodatne snage bliže Pridnjestrovlju, za koje je ruska redakcija RT ranije kazala da mogu da napadnu ovaj region i zauzmu najveće vojno skladište u Evropi.

Ipak, on je izjavio da Kijev ne planira da okupira tuđu teritoriju, te da se vojnici približavaju granici sa ovim regionom zbog "vojne pretnje" koju oni vide u ruskim mirotvornim snagama. Prema poslednjim dostupnim podacima, ovaj kontingent broji svega 1.500 vojnika.

image