Rusija

FSB uhapsio ukrajinske teroriste, sprečeno ubistvo direktora Zaporoške nuklearke (VIDEO)

Oduzeta je eksplozivna naprava, automatsko malokalibarsko oružje, municija i eksploziv, saopštila je Federalna služba bezbednosti

Federalna služba bezbednosti (FSB) uhapsila je u regionu Zaporožja diverzantsko-terorističku grupu - ukrajinske agente koji su pripremali teroristički napad na jednog od direktora Zaporoške nuklearne elektrane, saopštila je FSB.

"Oduzeta je eksplozivna naprava koja je trebalo da se iskoristi, kao i automatsko malokalibarsko oružje, municija i eksploziv", navodi se u saopštenju.

Ukrajinske specijalne službe su napad pripremale direktno - preko zaposlenih u Glavnoj obaveštajnoj upravi Ministarstva odbrane Ukrajine, Aleksandra Umanjskog i Andreja Nikuljina, i agenta Viktorije Budnjikove, i preko posrednika - Julije Tkačuk koja se trenutno nalazi u Finskoj, novoj članici NATO-a.

Diverzanti su prikupljali informacije o lokaciji ruskih vojnih objekata, predstavnika ruskih bezbednosnih snaga i vojske, kao i lokalnog stanovništva koje je proruski nastrojeno, navela je FSB.

Trenutno se proverava li su pripadnici grupe umešani u ranije diverzantske i terorističke napade. Otvoren je krivični postupak i utvrđuju se sve okolnosti kriminalne radnje, kao i druga umešana lica.

Zaporoška nuklearna elektrana se nalazi na levoj obali Dnjepra. To je najveća nuklearka u Evropi po broju blokova i instalisanom kapacitetu. Od prošlog marta, stanicu čuva ruska vojska. Prema ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, ovo je neophodno kako bi se sprečilo curenje nuklearnih i radioaktivnih materijala.

image