Rusija

Zemlje članice G7 žele da zabrane ruski gas u Evropi

Takva odluka trebalo bi da spreči obnavljanje izvoza gasa iz Rusije u evropske zemlje, pre svega u Poljsku i Nemačku, piše "Fajnenšal tajms"
Zemlje članice G7 žele da zabrane ruski gas u EvropiGetty © Drew Angerer / Staff

Predstavnici zemalja članica G7 mogli bi na sledećem samitu u Hirošimi, koji se održava od 19. do 21. maja, da u potpunosti zabrane uvoz ruskog gasa kroz gasovode ka Evropi, piše "Fajnenšal tajms".

Kako ističe list, takva odluka trebalo bi da spreči obnavljanje izvoza gasa iz Rusije u evropske zemlje, pre svega u Poljsku i Nemačku. Jedan od zvaničnika, koji je želeo da ostane anoniman, je napomenuo da je takav vid sankcija potreban kako bi se "osiguralo da se partneri ne predomisle u budućnosti".

Zapadne zemlje, kako navode, pokušavaju da pojačaju ekonomski pritisak na Rusiju jer žele da ostvare garancije da neće moći da poveća prihode od izvoza energenata.

Iako je izvoz kroz pomenute gasovode praktično prekinut, zemlje članice G7 insistiraju na njegovom zatvaranju.

U nacrtu saopštenja G7 posle samita u Hirošimi, do kojeg je došao "Fajnenšal tajms", navodi se da grupa zapadnih zemalja planira da dodatno smanji upotrebu ruskih izvora energije, barem do završetka sukoba u Ukrajini.

Kako je ranije pisao "Blumberg", Evropska unija predložila je da se novim paketom sankcija protiv Rusije, pored gasa, obustavi i isporuka nafte u Evropu kroz naftovod "Družba".

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije istakao da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, ali da su sankcije zadale težak udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, nije bilo moguće potkopati finansijsku stabilnost Rusije, a Evropa je samu sebe dovela u ćorsokak.

image