Svet

"Blumberg": Propada pokušaj EU da ruski gas zamene vetroturbinama

Analitičari "Blumberga" predviđaju da će Nemačka, Belgija, Holandija, Danska i Velika Britanija dostići samo oko tri četvrtine zacrtanih ciljeva
"Blumberg": Propada pokušaj EU da ruski gas zamene vetroturbinamaGetty © Photo by Leon Neal/Getty Images

Evropski napori da se ubrzano izgrade vetroparkovi na moru kako bi se smanjila zavisnost od ruskog prirodnog gasa propadaju budući da se izvođači muče da sprovedu projekte, piše "Blumberg".

Prognoza dolazi nakon što su se evropski lideri okupili u ponedeljak u Belgiji da promovišu "budućnost Evrope sa niskim sadržajem ugljenika".

Pre skoro godinu dana, Nemačka, Belgija, Holandija i Danska odlučile su da ubrzaju izgradnju vetroturbina na moru kako bi do 2030. godine dostigli kapacitet od 65 gigavata, što je oko pet puta više nego danas. Velika Britanija planira da na svojoj obali pomoću vetroturbina obezbedi dodatnih 50 gigavata. 

"Jedna od mojih briga je da ne napredujemo dovoljno brzo. Nećemo ispuniti ciljeve za 2030. godinu", rekao je Rasmus Erboe, šef evropskog sektora za "Orsted", najvećeg proizvođača plutajućih vetroelektrana u regionu, prenosi Blumberg.

Analitičari "Blumberga" predviđaju da će pet zemalja dostići samo oko tri četvrtine zacrtanih ciljeva.

Uprkos političkom pritisku da se projekti razvijaju brže, njihov razvoj je zapravo usporio. Kako navode iz industrijske grupe "Vetar Evrope" prošle godine nije doneta nijedna konačna odluka o ulaganju u novu plutajuću vetroelektranu.

Danska kompanija "Orsted" je, između ostalog, upozorila da postoji rizik da projekat vredan 10 milijardi dolara ne bude realizovan jer su troškovi porasli, daleko premašujući dogovorene cene ugovora koji podržava vlada te države.

image
VV inauguration
banner