Svet

Novak: Rusija povećava isporuke gasa Kini za skoro 50 odsto

Moskva je prošle godine isporučila Kini 15 milijardi kubnih metara gasa, rekao je Aleksandar Novak i obećao da će ove godine povećati isporuke na 22 milijarde kubnih metara
Novak: Rusija povećava isporuke gasa Kini za skoro 50 odstowww.globallookpress.com © Meng Jing/XinHua

Rusija će ove godine povećati izvoz prirodnog gasa u Kinu za skoro 50 odsto, u okviru intenziviranja energetske saradnje Moskve i Pekinga, izjavio je u nedelju potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

Moskva je prošle godine isporučila Kini 15 milijardi kubnih metara gasa, rekao je Novak u intervjuu za TV kanal "Rusija-1" i obećao da će ove godine povećati isporuke na 22 milijarde kubnih metara.

On je najavio i da će u naredne dve godine gasovod Snaga Sibira dostići pun kapacitet od 38 milijardi kubnih metara godišnje.

Kina trenutno većinu svog ruskog gasa dobija preko ovog gasovoda, a koji je deo takozvane "Istočne rute". Snaga Sibira je delimično puštena u rad u decembru 2019. godine, kada je postala prvi gasovod za snabdevanje Kine ruskim gasom.

"Istočna ruta" uključuje 3.000 kilometara gasovoda Snaga Sibira u Rusiji i deonicu u Kini koja se proteže na 5.111 km.

Gasovod Snaga Sibira je deo 30-godišnjeg sporazuma vrednog 400 milijardi dolara koji su ruski "Gasprom" i Kineska nacionalna naftna korporacija potpisali u maju 2014. godine.

Moskva i Peking su u februaru potpisali sporazum o dodatnim isporukama prirodnog gasa kroz "Istočnu rutu". Dve zemlje sada rade na energetskom infrastrukturnom projektu Snaga Sibira 2, a koji podrazumeva izgradnju gasovoda do Kine preko teritorije Mongolije.

Novak je takođe napomenuo da je Moskva napustila američki dolar i evro u trgovini energentima sa Pekingom, pri čemu se većina obračuna za naftu, gas i druge resurse obavlja u kineskim juanima i ruskim rubljama.

image