Rusija

Ukrajinci ponovo granatirali Lugansk britanskim raketama "storm šedou"

Napad na prestonicu LNR-a izveden je u ranim jutarnjim satima
Ukrajinci ponovo granatirali Lugansk britanskim raketama "storm šedou"www.globallookpress.com © Ashley Chan

Predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja ratnih zločina Ukrajine saopštilo je danas da su ukrajinske snage u jutarnjim satima napale Lugansk uz pomoć britanskih krstarećih raketa "storm šedou". 

"Oružane snage Ukrajine dvema krstarećim raketama 'storm šedou' napale su Lugansk" danas u 8 časova po lokalnom vremenu, saopštilo je predstavništvo LNR na Telegramu.

Kao rezultat napada, oštećeno je 7 stambenih objekata, jedna administrativna zgrada i 2 automobila. 

Sličan napad na isti grad desio se pre dve dana, kada su Lugansk napala dva borbena aviona, koja su onda oborili ruski lovci, saopštilo je ranije Ministarstvo odbrane Rusije. U tom napadu, šestoro dece je zadobilo povrede. 

Podsetimo, London je poslednjih dana poslao Kijevu "storm šedou" rakete nakon što su Ukrajinci uverili britansko rukovodstvo da se one neće koristiti za napade na rusku teritoriju i na civilne objekte. Ujedinjeno Kraljevstvo time je postalo prva zemlja koja je počela da snabdeva Ukrajinu oružjem koje će Ukrajincima omogućiti da gađaju ruske pozicije i teritoriju daleko iza linije fronta. SAD su nakon toga izrazile "neverovatnu podršku" ovoj odluci Londona, iako, kako je preneo "Politiko", Vašington ne planira da sledi primer Engleza.

Ipak, i danas i 13. maja krstareće rakete u Lugansku bile su iskorišćene za izvođenje napada na civilne ciljeve.

Uprkos poslednjim vestima, Velika Britanija danas je najavila da će Ukrajini poslati stotine novih dronova, čiji je domet više od 200 kilometara i stotine projektila protivvazdušne odbrane. Britanski ministar odbrane Ben Volas prethodno je potvrdio  da su svi tenkovi "čelendžer 2", koji su obećani Kijevu, stigli u Ukrajinu. London danas dodaje da će Kijev dobiti svu obećanu pomoć "tokom narednih meseci, dok se Ukrajina priprema da pojača svoj otpor" na frontu.

image