Svet

Sve je na broju: "čelendžeri 2", "abramsi" i MiG-ovi stigli u Kijev

Svi naši tenkovi su isporučeni Kijevu, kao i rezervni delovi i oklopna vozila, rekao je britanski ministar odbrane Ben Volas
Sve je na broju: "čelendžeri 2", "abramsi" i MiG-ovi stigli u Kijevwww.globallookpress.com © UK Ministry of Defence/via Globallookpress.com

Britanski ministar odbrane Ben Volas potvrdio je da su svi tenkovi "čelendžer 2", koji su obećani Kijevu, stigli u Ukrajinu, prenose "RIA Novosti".

"Znam da su svi naši tenkovi stigli u Ukrajinu, kao i rezervni delovi i oklopna vozila. Što se tiče tenkova, svi su u toj zemlji. Ukrajinska vojska je obučena i uvežbana, kako u Velikoj Britaniji, tako i u Ukrajini. Tako da znam da ih koriste", kazao je Volas.

On je naglasio da Vašington podržava odluku Londona da Ukrajini prebaci krstareće rakete velikog dometa "storm šedou".

"Što se tiče upotrebe ili prenosa raketa 'storm šedou', Sjedinjene Države izražavaju neverovatnu podršku odluci Ujedinjenog Kraljevstva da to učini", dodao je.

Međutim, britanski ministar nije želeo da odgovori na pitanje da li postoje ograničenja za Ukrajinu za upotrebu raketa dugog dometa protiv Ruske Federacije, poručivši da je "očigledno da neće javno reći da li ona postoje i da je ključno da se Ukrajini pruži prilika da se brani".

Prethodno je Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) isporučilo Ukrajini više krstarećih raketa dugog dometa "storm šedou", uoči dugo najavljivane ofanzive, preneo je Si-En-En, pozivajući se na visoke zapadne zvaničnike.

Istovremeno, UK je navodno dobilo uveravanja od Kijeva da ove rakete neće biti upotrebljene protiv Rusije.

Ranije je list "Politiko" pisao, pozivajući se na američke zvaničnike, da SAD ne planiraju da slede britanski primer i da prebace u Ukrajinu rakete dugog dometa.

"Storm šedou" je krstareća raketa dugog dometa sa stelt mogućnostima, koju su zajednički razvile Velika Britanija i Francuska, koja se obično lansira iz vazduha. Sa dometom većim od 250 kilometara, samo nešto slabija od američkih vojnih taktičkih raketnih sistema zemlja-zemlja, ili ATACMS, koje Ukrajina već dugo traži.

Pentagon šalje "abramse" tek na  jesen

SAD ulažu sve napore da ubrzaju slanje tenkova "abrams" u Ukrajinu i očekuju da će ovo oklopno vozilo isporučiti Kijevu početkom jeseni, kazao je ministar odbrane SAD Lojd Ostin pred senatskim Odborom za Oružane snage SAD.

On je naveo da je nekoliko tenkova već poslato Ukrajini kako bi njena vojska počela sa obukom i na vreme se upoznala sa mogućnostima koje tenk ima.

"Dok ukrajinska vojska završi obuku, naši tenkovi će biti spremni za upotrebu", rekao je šef Pentagona ističući da je oprema tehnički složena i zahteva adekvatnu pripremu pre korišćenja.

Poljska isporučila Kijevu 14 borbenih aviona MiG-29

Stalna misija Poljske pri EU saopštila je da je Poljska predala Ukrajini 14 borbenih aviona MiG-29. 

"Od 28 aviona koje su zemlje NATO-a isporučile Kijevu, Poljska je poslala čak 14 lovaca MiG-29", navodi se saopštenju.

image