Svet

Novi iskorak: Britanija poziva kompanije da obezbede Kijevu rakete dugog dometa

Poziv je uputio je Međunarodni fond za Ukrajinu kojim rukovodi britanski ministar odbrane
Novi iskorak: Britanija poziva kompanije da obezbede Kijevu rakete dugog dometawww.globallookpress.com © © MFA Russia

Grupa evropskih zemalja predvođenih Velikom Britanijom pozvala je zainteresovane kompanije da obezbede Ukrajini rakete koje imaju domet do 300 kilometara, što bi mogao biti novi iskorak u vojnoj pomoći Kijevu u sukobu s Rusijom.

Poziv kompanijama koje mogu da obezbede rakete dugog dometa uputio je Međunarodni fond za Ukrajinu, koji čini grupa zemalja među kojima su Velika Britanija, Norveška, Holandija, Danska i Švedska i on je objavljen prošle nedelje, preneo je Rojters.

Britanski ministar odbrane, koji rukovodi fondom, poručio je da se jave kompanije koje mogu da obezbede ovakve rakete koje mogu da budu lansirane sa kopna, mora ili iz vazduha.

Osim što se u pozivu navodi da rakete treba da budu teške između 20 i 490 kilograma, poželjene karakteristike su da imaju nisku mogućnost presretanja, kapacitet za planiranje misije i razvijene mogućnosti zaobilaženja protivvazdušnih sistema kako bi se povećala mogućnost uspešnog udara, navodi se u pozivu. Dodaje se i da će kompanije koje budu odgovorile na ovaj poziv, biti kontaktirane od 5. juna.

U izveštaju se citira neimenovani britanski zvaničnik koji je rekao da nije doneta konačna odluka da se Ukrajini pošalju rakete koje imaju ovakve karakteristike.  

Savetnik ukrajinskog ministra odbrane Jurij Sak rekao je Rojtersu da Kijev nema preciznih informacija o namerama Britanije da im pošalje rakete dugog dometa, ali da je Ukrajina mesecima tražila od zapadnih vlada da im obezbedi takvo naoružanje.

"Pozdravili bismo ako bi Velika Britanija preuzela vodeću ulogu u obezbeđivanju raketa dugog dometa, kao što su učinili sa tenkovima čelendžer dva", rekao je Sak.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner