Svet

Prvi britanski tenk "čelendžer 2" stigao u Ukrajinu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov obećao je da će britanski tenkovi "goreti kao i svi ostali" još kada je London najavio isporuku "čelendžera" Ukrajini
Prvi britanski tenk "čelendžer 2" stigao u Ukrajinuwww.globallookpress.com © UK Ministry of Defence/via Globallookpress.com

Prvi od 14 tenkova "čelendžer 2", koje Britanija treba da pošalje u Ukrajinu, stigao je na svoje odredište, rekao je danas ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov.

On je kazao da će njima uskoro biti pridruženo još 18 nemačkih tenkova "leopard 2", preneo je "Dejli mejl". Reznjikov je podsetio da je iz SAD najavljena pošiljka 31 tenka modela "m1 abrams".

Reznjikov je naveo da će tenkovi uskoro biti na bojnom polju, a Čelendžer 2 opisao je kao "fantastične mašine".

Po najavi Londona da pošalje svoje tenkove u Ukrajinu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov obećao je da će tenkovi "čelendžer 2" goreti kao i svi ostali, a da će ciljevi specijalne operacije biti ostvareni.

U međuvremenu je London povukao još jedan potez ka eskalaciji, kada je zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi rekla je da će London, zajedno sa tenkovima "čelendžer 2" Ukrajini isporučiti i municiju za koja sadrži osiromašeni uranijum.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio je da je najava Velike Britanije navela Moskvu da rasporedi taktičko nuklearno oružje u susednoj Belorusiji.

On je precizirao da će izgradnja skladišnog objekta biti završena 1. jula i istakao da će oni rasporediti oružje bez kršenja obaveza iz Ugovora START.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner