Svet

Obećanja ludom radovanja: London šalje rakete dugog dometa, Kijev obećao da neće gađati Ruse

Kijev je "obećao" Britancima da neće iskoristiti projektile dugog dometa da gađaju mete na ruskim teritorijama
Obećanja ludom radovanja: London šalje rakete dugog dometa, Kijev obećao da neće gađati Ruse© Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

Ujedinjeno Kraljevstvo isporučilo je Ukrajini više krstarećih raketa dugog dometa "storm šedou", uoči dugo najavljivane ofanzive, prenosi Si-En-En pozivajući se na visoke zapadne zvaničnike.

"Storm šedou" je krstareća raketa dugog dometa sa stelt mogućnostima, koju su zajednički razvile Velika Britanija i Francuska, koja se obično lansira iz vazduha. Sa dometom većim od 250 kilometara, samo nešto slabija od američkih vojnih taktičkih raketnih sistema zemlja-zemlja, ili ATACMS, koje Ukrajina već dugo traži.

Sa raketama koje su Britanci poslali Kijevu, ukrajinske snage mogu da udare duboko u ruske teritorije na istoku Ukrajine.

Zapadni zvaničnik je za Si-En-En rekao da je Velika Britanija dobila uveravanja od ukrajinske vlade da će se ove rakete koristiti samo unutar ukrajinske suverene teritorije, a ne unutar Rusije.

Rakete isporučene Kijevu "promeniće igru" jer Ukrajina sada ima oružje sa dometom od osamdesetak kilometara (49 milja), dodao je drugi zvaničnik.

Potvrda iz Londona

Britanski ministar odbrane Ben Volas potvrdio je da njegova vlada Ukrajini isporučuje krstareće rakete dugog dometa. 

Volas je obavestio parlament o transferu oružja, tvrdeći da je to "kalibrisan i proporcionalan odgovor" Londona na situaciju u Ukrajini.

"Upotreba 'storm šedoua' omogućiće Ukrajini da potisne ruske snage koje se nalaze na ukrajinskoj suverenoj teritoriji", tvrdi Volas. On je umanjio značaj obezbeđivanja novog oružja dalekog dometa Kijevu, navodeći da rakete "nisu čak ni u istoj ligi" kao one koje su dostupne Rusiji.

Raspoređivanje projektila dolazi u trenutku kada se ukrajinske snage spremaju za pokretanje ofanzive. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski poručio je da im je potrebno "još malo vremena" kako bi pokupili još strane vojne pomoći.

"Sa ovim što imamo možemo da krenemo i budemo uspešni", rekao je Zelenski evropskim javnim servisima i dodao: "Ali izgubili bismo mnogo ljudi. Mislim da je to neprihvatljivo. Stoga, treba da sačekamo. Treba nam još malo vremena".

Među zalihama na koje Ukrajina još čeka su oklopna vozila - uključujući tenkove - za koje je Zelenski rekao da "stižu u serijama".

Britansko nadmetanje sa SAD

Ovo nije prvi put da je Britanija otišla dalje od SAD kada je reč o sposobnostima oružja koje je spremna da pošalje Ukrajini. Britanci su bili prvi koji su najavili da će poslati moderne zapadne tenkove Kijevu, što je povuklo Vašington da promeni mišljenje i pošalje svoje "abramse".

Uprkos vojnoj pomoći vrednoj milijarde dolara i obećanju da će ih podržavati "koliko god bude potrebno", SAD su bile oprezne u slanju oružja Ukrajini koje bi im omogućilo da gađaju mete unutar ruske teritorije iz straha da bi to samo dovelo do eskalacije sukoba.

Proizvođač "storm šedoua" - MBDA "Misajl sistems" navodi da su njihovi projektili "oružje za duboke udare" koje može da "radi danonoćno po svim vremenskim prilikama" i ima napredni sistem za navigaciju.

"Nakon lansiranja, oružje se spušta na visinu kojom se izbegava otkrivanje. Kada se približi meti, njegov ugrađeni infracrveni tragač usklađuje sliku mete sa sačuvanom slikom kako bi se osigurao precizan pogodak i minimalna kolateralna šteta", navode iz MBDA.

Odgovor Kremlja

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je odluku Velike Britanije da pošalje rakete, rekavši da će ruska vojska izvršiti neophodna prilagođavanja kako bi se suprotstavila novoj pretnji.

"Ovo zahteva adekvatan odgovor", naglasio je on. 

Moskva je više puta upozorila Zapad da će nastavak isporuke oružja Ukrajini jednostavno produžiti sukob, koji se ne može okončati osim ako Kijev i njegovi strani saveznici ne reše suštinske ruske bezbednosne brige.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner