Svet

Ukrajina skriva detalje "prolećne ofanzive" od saveznika

Neimenovani zvaničnici su rekli da su njihove ukrajinske kolege navele navodno curenje poverljivih dokumenata iz Pentagona kao jedan od razloga zašto se Kijev suzdržava od razmene informacija
Ukrajina skriva detalje "prolećne ofanzive" od saveznikaGetty © John Moore

Kijev skriva detalje najavljene prolećne ofanzive pokušavajući da spreči curenje osetljivih informacija koje bi mogle da ugroze pozicije na bojnom polju, kažu dva evropska zvaničnika koji su u kontaktu sa vojnim liderima u Ukrajini, prenosi "Politiko".

Zvaničnici su rekli da su njihove ukrajinske kolege navele navodno curenje poverljivih dokumenata iz Pentagona kao jedan od razloga zašto se Kijev suzdržava od razmene informacija o kontraofanzivi, uključujući vreme, kao i gde i koliko vojnika planiraju da prebace na položaj za tu operaciju.

Dokumenta koja su navodno procurila iz Pentagona uključivala su detaljne informacije o ratu u Ukrajini, kao što su položaj kijevskih trupa, zalihe oružja i procene žrtava. U danima nakon curenja informacija, američki zvaničnici su se trudili da uvere Ukrajinu i druge saveznike u Evropi da postavljaju zaštitu, kako bi sprečili da se nešto slično desi u budućnosti.

Ali zvaničnici u Kijevu su i dalje u stanju pripravnosti. Dok Ukrajina verovatno i dalje deli neke osnovne obaveštajne podatke sa SAD i drugim evropskim zemljama koje je podržavaju, zvaničnici unutar zemlje rade na sprečavanju širenja detalja vezanih za planiranje kontraofanzive, rekli su evropski zvaničnici za portal.

Ukrajinski poslanik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da su najviši zvaničnici u Kijevu sakrili detalje o kontraofanzivi i od drugih političara u prestonici.

"Postoji samo nekoliko ljudi u zemlji koji znaju plan", naveo je poslanik.

Zvaničnik američke odbrane rekao je da nije bilo promene i da Vašington i Kijev i dalje imaju isti nivo razmene informacija. Nije bilo znakova da Ukrajina nešto skriva od SAD, nastavio je zvaničnik.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi, na pitanje da li se američka administracija plaši da će je Ukrajinci držati u mraku, rekao je da ćutanje uoči pokretanja operacije ne bi bilo iznenađujuće.

"Oni nisu obavezni da nas obaveste ili da nam kažu unapred", izjavio je Kirbi.

Dodao je da SAD i dalje podržavaju ukrajinske operacije informacijama i obaveštajnim podacima.

"Nismo usredsređeni na ekskluzivne informacije, već da obezbedimo sve  potrebno kada budu spremni za pokret", istakao je Kirbi. 

Drugi zvaničnici Bajdenove administracije insistiraju na mišljenju da Ukrajina nikada nije bila potpuno otvorena sa SAD u vezi sa svojim vojnim planovima, tako da se nije očekivalo da će Ukrajina pozvati Belu kuću i reći kada počinje ofanziva.

"Oni su od početka škrti sa informacijama", rekao je američki zvaničnik.

image