Svet

Reznjikov: Ukrajina "uglavnom" spremna za kontraofanzivu

"Čim budemo imali Božiju volju, vremenske prilike i naređenje iz komande, uradićemo to", rekao je ukrajinski ministar odbrane
Reznjikov: Ukrajina "uglavnom" spremna za kontraofanzivu© Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Ukrajinska vojska je uglavnom spremna da pokrene svoju naširoko najavljivanu kontraofanzivu protiv Rusije, ali čeka naređenje za napad od visokih zvaničnika u Kijevu, rekao je ministar odbrane Aleksej Reznjikov.

"Čim budemo imali Božiju volju, vremenske prilike i naređenje iz komande, uradićemo to", rekao je on na konferenciji za novinare.

Reznjikov je tokom konferencije informisao javnost o stanju ukrajinskih snaga i njihovoj upotrebi teškog naoružanja koje su obezbedili njihovi zapadni sponzori.

Kako je naveo, Ukrajina je snabdevena "veoma naprednim sistemima naoružanja, posebno u pogledu oklopne pesnice (borbenih oklopnih vozila)", izvestio je ministar, iako je dodao da je se ukrajinski vojnici i dalje obučavaju kako da upravljaju dotičnim vozilima.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je ove nedelje da su članovi vojnog bloka predvođenog SAD isporučili Kijevu 98 odsto obećanog naoružanja, uključujući 1.550 oklopnih vozila i 230 tenkova.

Šef američke evropske komande Kristofer Kavoli izneo je sličnu procenu tokom saslušanja u Kongresu u svojoj domovini.

Pomoćnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak je, međutim, osporio te izjave, tvrdeći da su izjave NATO zvaničnika preuveličane i da je njegovoj zemlji potrebno više oružja.

Reznjikov je ranije upozorio na preuveličana očekivanja od predstojeće ofanzive, tvrdeći da ukrajinski vojnici i saveznici polažu prevelike nade u nju. 

Kijev je u više navrata odbacio ideju pregovora sa Moskvom i obavezao se da će nastaviti sa sukobom dok ne zauzme svu teritoriju koju smatra svojom.

Vodeći zapadni mediji ocenili su da bi očekivana ofanziva mogla biti poslednja šansa Ukrajine da ostvari značajne dobitke i da bi neuspeh u tome umanjio šanse za dobijanje vojne pomoći u budućnosti.

image