Svet

"Politiko": Bajdenova administracija se plaši neuspeha ukrajinske kontraofanzive

Ukoliko ukrajinska vojska ne napravi značajne pomake na bojnom polju, američka vlada mogla bi da se nađe da udaru kritika kako "jastrebova", tako i "mirovnjaka"
"Politiko": Bajdenova administracija se plaši neuspeha ukrajinske kontraofanzive© Tanjug/Roman Chop via AP

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena potajno se priprema za mogućnost da najavljena ukrajinska kontraofanziva doživi neuspeh i da vetar u leđa kritičarima kako u samoj Americi, tako i u inostranstvu, piše "Politiko".

Očekuje se da će ukrajinske trupe pokušati da sprovedu ofanzivu na južnom i istočnom delu fronta, ali detalji samih akcija nisu objavljeni iz operativnih razloga.

Predstavnici američke administracije u javnosti Ukrajini pružaju nedvosmislenu podršku, tvrdeći da će joj slati vojnu i finansijsku pomoć "dokle god to bude potrebno".

Međutim, ukoliko ukrajinska kontraofanziva ne bude dala željene rezultate, mnogi od njih veruju da bi se mogli naći na udaru kritika "iz drva pravca", kako od ratobornih "jastrebova" tako i od umerenih "mirovnjaka", navodi "Politiko".

Jedna strana će tvrditi da kontraofanziva nije uspela zato što Ukrajini nije poslato sve ono što su tražili, dok će druga naglašavati da Ukrajina jednostavno nema kapaciteta da odnese vojnu pobedu protiv Rusije.

U obzir treba uzeti i stavove američkih saveznika, pre svega u Evropi, koji smatraju da bi trebalo otpočeti pregovore ukoliko se pokaže da "pobeda Kijeva nije izvesna".

U američkoj predsedničkoj administraciji tvrde da su učinili "sve što je bilo u njihovoj moći" kako bi kontraofanziva bila uspešna, ali strahovi o potencijalnom (ne)uspehu ukrajinske vojske opstaju.

Te brige našle su se u centru pažnje nakon nedavnog curenja poverljivih dokumenata iz Pentagona, koji su otkrili da u američkoj vojsci smatraju da će će Ukrajinci "daleko od ostvarivanja zacrtanih ciljeva".

Ukrajina se nada da može da preseče "kopneni most" koji spaja Krim sa ostatkom Rusije, ali američki zvaničnici u to očigledno ne veruju. Pored toga, američki obaveštajni podaci pokazuju da njihove službe nemaju poverenja da bi Ukrajinici mogle da poraze ruske trupe na odbrambenim položajima.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tvrdi da SAD nisu na adekvatan način naoružale njegovu vojsku i da, dok se to ne dogodi, Ukrajina ne može da započne kontraofanzivu, podseća "Politiko".

Pojedini američki zvaničnici veruju i da bi Kijev mogao da izmeni svoje ratne ciljeve i zacrta skromnije i realnije mete koje bi kasnije mogao da "proda" kao pobedu.

Kako navode izvori "Politika", u američkoj administraciji se razgovara o tome da bi se potencijalni pregovori mogli predstaviti kao "primirje", a ne kao sveopšti mirovni plan, kako bi se Ukrajincima ostavio prostor da nastave sa vojnim dejstvima u budućnosti.

Kijevu bi u tom slučaju bile ponuđene i druge povlastice, poput neke vrste bezbednosnih garancija NATO-a, kao i ekonomske i vojne pomoći. Postoji nada i da bi Kina mogla biti uključena u takve pregovore, prenosi "Politiko".

To, međutim, i dalje ostavlja dilemu šta će se desiti dalje i na koliko će oštre biti kritike protivnika politike predsedničke adminsitracije.

Mnoge evropske zemlje bi mogle da pokušaju da "poguraju" Kijev ka okončanju ratnih dejstava. "Neuspešna kontraofanziva bi podstakla ljude da se zapitaju kako bi ovaj rat mogao da se završi, kao i do koje mere se rešenje može postići slanjem dodatnog naoružanja", rekla je saradnica Atlantskog saveta Klementajn Starling.

Bajden i njegovi saradnici javno su naglasili da bi Zelenski  mirovne pregovore trebalo da započne tek kada on bude spreman. Ali Vašington je Kijevu preneo i druge poruke: U nekom trenutku, posebno sa republikanskom većinom u Predstavničkom domu, tempo pomoći SAD će verovatno usporiti.

"Ukoliko Ukrajina nije u mogućnosti da napravi dramatične iskorake na bojnom polju, pre ili kasnije će se postaviti pitanje da li je vreme za pregovore", rekao je predsednik Saveta za spoljne odnose Ričard Has. "Skupo je, ostajemo bez municije, a širom sveta se nalaze i druge krize o kojima treba brinuti".

Amerikancima na ruku ne ide ni činjenica da je dinamika sukoba poslednjih meseci drastično opala, dok su pomeranja na liniji fronta sve manja.

Ukrajina je tokom borbi platila visoku cenu, navodi "Politiko". Procenjuje se da su oni izgubili preko 100.000 vojnika, a mnogi od njihovih najboljih preživelih boraca su ili ranjeni ili premoreni. 

Ukrajina takođe troši do sada nezapamćene količine municije i naoružanja, a čak ni zapadni vojno-industrijski kapaciteti nisu dovoljni da zadovolje potrebe predsednika Zelenskog.

Američki zvaničnici su takođe obavestili Ukrajinu o opasnostima prevelikih ambicija i preteranog širenja trupa - isto upozorenje Bajden je dao tadašnjem avganistanskom predsedniku Ašrafu Ganiju dok su Talibani osvajali komad po komad te zemlje tokom povlačenja američke vojske 2021. godine.

image