Svet

Kijev umanjuje očekivanja Zapada: Nije vam ovo holivudski film, ofazniva neće biti prekretnica

Pomoćnik ukrajinskog lidera skršio nade Amerikanaca
Kijev umanjuje očekivanja Zapada: Nije vam ovo holivudski film, ofazniva neće biti prekretnicawww.globallookpress.com © Supplied by FilmStills.net/www.filmstills.net

Sukob između Rusije i Ukrajine koji je u toku nije "holivudski film" i ne treba očekivati da će dugo najavljivana i očekivana kijevska ofanziva biti prekretnica u njemu, rekao je pomoćnik predsednika Vladimira Zelenskog, Mihail Podoljak.

"Kada govorimo o ofanzivi, da će izazvati kolaps Rusije ili, obrnuto, da neće biti dobitka za Ukrajinu, zvuči kao da smo u holivudskom filmu, gde počinje velika bitka za Srednju zemlju i gde će bitka za Gondor sve odlučiti. Stvari se ne dešavaju tako", rekao je Podoljal aludirajući na kultni serijal "Gospodar prstenova" Dž.R.R. Tolkina prema kom je režiser Piter Džekson snimio istoimenu filmsku trilogiju.

Dugo najavljivana ofanziva je skup "mnogih događaja", od kojih neki mogu biti "uspešniji, a drugi – manje", pojasnio je Podoljak.

Iako ukrajinski zvaničnik nije elaborirao koliko je duboko ta fantazija prihvaćena u društvu, ukrajinski mediji i zvaničnici ruske trupe obično nazivaju "orcima" - čudovišnim i mračnim bićima iz Tolkinove mašte.

Podoljakove primedbe na liniji su sa nedavnim izjavama više ukrajinskih i zapadnih zvaničnika, koji su pozvali javnost da ne očekuje previše od dugo najavljivane ofanzive. Prvobitno se očekivalo da će operacija početi na proleće – čak i u kasnu zimu – ali do sada nije realizovana.

Najviši kijevski diplomata, Dmitrij Kuleba, nedavno je savetovao da se ofanziva ne tretira kao prekretnica u sukobu. Više visokih američkih zvaničnika takođe je izrazilo sumnju da će Ukrajina uskoro biti sposobna da postigne svoj proklamovani cilj da protera ruske trupe sa svih teritorija za koje tvrdi da su njihove. Štaviše, portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi nedavno je upozorio da bi Moskva uskoro mogla da pokrene novu ofanzivu.

"Na proleće, kada se vreme popravi, a već počinje da se popravlja… možemo očekivati da će Rusi želeti da krenu u ofanzivu u nekim oblastima", rekao je Kirbi "Glasu Amerike".

image