Rusija

Britanska raketa nemoćna pred ruskim PVO: Oboren "storm šedou"

Ruska vojska oborila je 21 ukrajinski dron u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane
Britanska raketa nemoćna pred ruskim PVO: Oboren "storm šedou"www.globallookpress.com © MOD Russia/via Globallookpress.com

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruski PVO sistemi oborili britansku krstareću raketu "storm šedou", prenosi TASS. 

Rakete, koje je, kako su naveli u Londonu, trebalo da "promene igru", očigledno su nemoćne u poređenju sa ruskim naoružanjem.

"Sistemi PVO presreli su sedam protivradarskih raketa HARM, jednu krstareću raketu velikog dometa 'storm šedou' i deset projektila višecevnih raketnih bacača Hajmars", saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Osim toga, dodao je, ruska vojska je oborila 21 ukrajinski dron u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

Kako su naveli u ministarstvu, u pravcu Kupjanska, vazdušni udari i artiljerijska vatra ruske grupe "Zapad" pogodila je neprijateljske jedinice u oblastima naselja Berestovoe i Sinkovka u rejonu Harkova. Tokom noći, zahvaljujući koordinisanim dejstvima jedinica 138. motorizovane brigade, obustavljena su dejstva tri diverzantsko-izviđačke grupe u rejonu Harkovske oblasti.

"Ruska vojska likvidirala je 145 ukrajinskih vojnika, dva borbena oklopna vozila, dve samohodne artiljerijske jedinice "gvozdika", kao i haubicu D-20", navodi se.

Dodaje se da na Donjeckom pravcu najžešće borbe nastavili su da vode na zapadnoj periferiji Artjomovska, dok je u pravcu Hersona likvidirano do 30 ukrajinskih vojnika, jedno borbeno oklopno vozilo.

Podsetimo, Ujedinjeno Kraljevstvo isporučilo je Ukrajini više krstarećih raketa dugog dometa "storm šedou", uoči dugo najavljivane ofanzive.

London je dobio uveravanja iz Kijeva da će oni biti korišćeni samo protiv ciljeva "na suverenoj teritoriji Ukrajine". Međutim, uprkos lažnim obećanjima, Oružane snage Ukrajine izvele su nekoliko udara ovim projektilima na Lugansk .

"Storm šedou" je krstareća raketa dugog dometa sa stelt mogućnostima, koju su zajednički razvile Velika Britanija i Francuska, koja se obično lansira iz vazduha. Sa dometom većim od 250 kilometara, samo nešto slabija od američkih vojnih taktičkih raketnih sistema zemlja-zemlja, ili ATACMS, koje Ukrajina već dugo traži.

image