Rusija

Kosačov o registru odštete Ukrajini: Pokušaj krađe ruskog novca u evropskim bankama

Sankcije trećim stranama i državama predstavljaju čin priznanja nesposobnosti Zapada da formira dobrovoljnu antirusku koaliciju, kao i direktnu upotrebu sile protiv nezavisnih država i kompanija, kaže potpredsednik gornjeg doma ruskog parlamenta
Kosačov o registru odštete Ukrajini: Pokušaj krađe ruskog novca u evropskim bankamawww.globallookpress.com © Federation Council of Russia/via Globallookpress.com

Inicijativa za stvaranje registra štete nanete Ukrajini usled sukoba govori o želji da se ukrade ruski novac poveren evropskim bankama, izjavio je predsedavajući Komiteta za spoljne poslove Saveta Federacije Konstantin Kosačov.

Naime, ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je danas da su učesnici samita Saveta Evrope u Rejkjaviku potpisali deklaraciju o stvaranju registra štete pričinjene Ukrajini usled sukoba, za šta Kijev i Zapad optužuju Rusiju.

Šmihal je napomenuo da tek treba da se stvori mehanizam "koji će obezbediti isplatu pune odštete Ukrajini u skladu sa međunarodnim pravom, posebno na račun ruske imovine širom sveta".

"Ako sa evropskog jezika prevedemo na ljudski: hoćemo da ukrademo novac koji ste poverili našim bankama i hartije od vrednosti da bismo ga dali drugoj državi. A pljačkaćemo i tuđa preduzeća koja se ne pridržavaju pravila koja smo sami jednostrano smislili", napisao je Kosačov na Telegramu.

On je podsetio da je Rusiji naneta šteta zbog nesprovođenja sporazuma iz Minska, a da je sada iz izjava autoritativnih svedoka jasno da je razlog njihovog neispunjenja odbijanje ukrajinske strane koja je imala punu podršku zapadnih zemalja.

"Neću da se pretvaram da znam tačan iznos gubitaka koji su naneli Rusiji, njenim kompanijama i pojedincima, ali, očigledno, vreme je da se napravi takav registar. Uključujući smanjenje BDP-a, izgubljenu dobit, kamate na zamrznuta sredstva, gubitke od veštačkog snižavanja investicionog rejtinga Rusije, od neispunjenih ugovora", naveo je.

On je predlažio da se u ovaj registar unesu gubici od napada na Severni tok, kao i fizička i moralna šteta koja je naneta građanima Krima "jer su imali hrabrosti da slede vrednosti i slobode Evrope i glasaju za nezavisnost".

On je istakao da sankcije trećim stranama i državama predstavljaju čin priznanja nesposobnosti Zapada da formira dobrovoljnu antirusku koaliciju, kao i direktnu upotrebu sile protiv nezavisnih država i kompanija.

Kosačov navodi da je reč o direktnoj upotrebi sile protiv nezavisnih država i kompanija koje nisu obavezne da žive po pravilima Zapada.

image
VV inauguration
banner