Rusija

Kosačov: Rusija sa partnerima nastoji da svet učini multipolarnim

Sve je više zemalja poput Rusije koje razumeju sve rizike unipolarnog modela svetskog poretka i koje shvataju da u tom modelu za njih neće biti mesta, poručio je potpredsednik gornjeg doma ruskog parlamenta
Kosačov: Rusija sa partnerima nastoji da svet učini multipolarnimwww.globallookpress.com © Pavel Kashaev, Павел Кашаев/Global Look Press

Rusija i njeni partneri ne pokušavaju da unipolarni svet učine bipolarnim, kao u vreme Hladnog rata, već nastoje da on bude zaista multipolaran, izjavio je predsedavajući Komiteta za spoljne poslove Saveta Federacije Konstantin Kosačov.

"Važno je da se razume i da se kaže da naši i postupci naših istomišljenika nisu pokušaj da unipolarni svet ponovo bude bipolaran. Ovo nije pokušaj da se svet vrati u blokovsku konfrontaciju iz doba Hladnog rata. Ovo je pokušaj da se svet učini zaista multipolarnim i da bude mesto gde će svi, bez izuzetka - uključujući i kolektivni Zapad - moći samostalno da se razvijaju", rekao je Kosačov tokom ceremonije otvaranja godišnjeg Međunarodnog modela UN, nazvanog po bivšem stalnom predstavniku Rusije u UN Vitaliju Čurkinu.

On je napomenuo da Rusija teži povratku koncepta multipolarnog sveta "i to svakako ne sama".

"Sve je više zemalja poput Rusije, koje razumeju sve rizike unipolarnog modela svetskog poretka i koje shvataju da u ovom modelu za njih neće biti mesta", zaključio je Kosačov.

Kosačev je ranije rekao da postoje dva puta između kojih Evropa mora da izabere: sebična politika koja se bavi samo sopstvenom bezbednošću ili priznanje da je to ćorsokak.

Zapad, koji je sada na raskrsnici, moraće da napravi "egzistencijalni izbor"- da li će nastaviti da misli samo o svojim interesima, ili će priznati da se ova "samoubilačka strategija iscrpela".

A jedini put napred, savetuje Kosačov, zapravo je povratak na princip "nedeljive bezbednosti", što zapravo znači da bi Evropa morala da prestane da ostvaruje bezbednost na račun drugih zemalja.

image