Rusija

Svi ciljevi su pogođeni: Rusija nastavlja da uništava skladišta oružja u Ukrajini

Jurišni odredi nastavljaju borbu za oslobađanje Bahmuta, a u tome im aktivno pomažu jedinice Vazdušno-desantnih snaga, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane
Svi ciljevi su pogođeni: Rusija nastavlja da uništava skladišta oružja u Ukrajini© Tanjug/ Libkos

Ruske trupe su uz pomoć krstarećih raketa uništile značajne zalihe stranog naoružanja Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Sinoć su izvedeni grupni udari visokopreciznim oružjem velikog dometa sa mora i sa kopna. Mete su bila skladišta naoružanja i opreme strane proizvodnje i ukrajinske rezerve. Svi ciljevi su pogođeni", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Preciznim udarima su uništene značajne zalihe naoružanja i municije ukrajinske vojske, a neprijateljskim rezervama je onemogućeno napredovanje u područje borbenih aktivnosti, precizira se u saopštenju.

Jurišni odredi nastavljaju borbu za oslobađanje Bahmuta (Artjomovsk), a u tome im aktivno pomažu jedinice Vazdušno-desantnih snaga, dodalo je rusko Ministarstvo odbrane.

Pritom, jedinica ruske vojske "Jug" je porazila ljudstvo i tehniku neprijatelja kod Časovog Jara i Bogdanovke koji se nalaze zapadno od Bahmuta i odakle Ukrajina dovozi rezerve u grad.

"Avijacija je u proteklom danu izvršila ukupno sedam preleta nad ovim područjem i obavila 72 zadatka", navodi se u saopštenju.

Šef administracije DNR-a Denis Pušilin danas je potvrdio da će Bahmut biti oslobođen veoma brzo, ocenivši da se situacija u toj ključnoj tački fronta, a posebno na bokovima grada, poboljšava.

"Nije mnogo ostalo do oslobođenja Bahmuta. U njemu Grupa 'Vagner' napreduje i danju i noću. Jačamo svoje pozicije i na bokovima. Situacija nije laka, neprijatelj prebacuje rezerve u grad. Ali mislim da (postoje) svi preduslovi ne samo da zadržimo osvojene pozicije, već da dođe do potpunog oslobođenja grada. Izgledi za to su vrlo povoljni", rekao je Pušilin.

Rusi oborili ukrajinski avion Su-24 i helikopter Mi-8

Borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su ukrajinski avion Su-24 u blizini Slavjanska u Donjeckoj Narodnoj Republici, a ruski sistemi PVO - helikopter Mi-8 u Zaporoškoj oblasti i 11 ukrajinskih dronova, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Lovačka avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u rejonu naselja Slavjansk u DNR oborila je avion Su-24 ukrajinskih vazduhoplovnih snaga. Sistemi PVO oborili su helikopter Mi-8 ukrajinskog vazduhoplovstva u rejonu naselja Novopavlovka u Zaporoškoj oblasti", navodi se u saopštenju.

Tokom dana presretnute su četiri rakete višecevnih raketnih bacača HIMARS i "uragan", navodi rusko Ministarstvo i dodaje da je ruska PVO tokom jučerašnjeg dana oborila je ukupno 11 ukrajinskih dronova u DNR, LNR i Zaporožja.

image