Rusija

Moskva poručila UN-u: Birokratske fraze umesto odgovora na govor mržnje Kijeva

Stalna misija Rusije pri UN kritikovala je zvanične predstavnike generalnog sekretara organizacije, jer su mizantropske i rusofobične izjave ukrajinskih zvaničnika koji pozivaju na ubijanje Rusa nazvali samo "nekonstruktivnom retorikom"
Moskva poručila UN-u: Birokratske fraze umesto odgovora na govor mržnje KijevaGetty © Chris Hondros / Staff

Stalna misija Rusije pri UN optužila je predstavnike ove organizacije da pokušavaju da zaštite kijevski režim koji redovno daje mizantropske i zločinačke izjave o Rusima.

"Pres služba generalnog sekretara UN prokomentarisala je određene antiruske izjave Mihaila Podoljaka koji je pretio ruskim građanima da će se sa njima pravno i fizički obračunati, i pozvala je sve strane da se uzdrže od 'nekonstruktivne retorike', navodi se u saopštenju stalne misije Rusije pri UN.

Nekonstruktivna retorika je, kako smatraju ruski predstavnici, "pokušaj UN da zaštite zločinačkih i mizantropsih izjave predstavnika ukrajinskih vlasti uz ograđivanje rutinskim frazama".

Ruska Misija pri UN je dan ranije prosledila Savetu bezbednosti pismo kao zvanični dokument u vezi sa izjavama šefa ukrajinskih obaveštajaca Kirila Budanova koji je rekao "ubijali smo Ruse i nastavićemo da ih ubijamo bilo gde na Zemlji do potpune pobede Ukrajine". Nebenzja je u pismu ukazao na rusofobiju i podsticanje na nasilje na etničkoj osnovi.

Reagujući na izjave Budanova, portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik pozvao je samo da se strane uzdrže od retorike koja "potpaljuje vatru".

Otvoreni govor mržnje kijevskih zvaničnika nisu iznenađenje za sve one koji prate situaciju i pokušavaju objektivno da isprate aktuelna dešavanja koja se tiču ukrajinskog konflikta.

Sa još jednom rundom rusofobičnih izjava oglasio se i savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak koji je potvrdio da "Ukrajinci mrze Rusiju i Ruse" i progoniće ih uvek i svuda.

"'Govor mržnje', uzvikuje Rusija histerično na vanrednoj sednici UN-a. Pa šta? Da, Ukrajina vas mrzi. Da, gonićemo vas. Uvek i svuda. Sa vama nema o čemu da se priča", priznao je savetnik Zelenskog.

Zamenik portparola generalnog sekretara UN Farhan Hak je, komentarišući izjave Podoljaka, rekao samo da UN u svim situacijama "pozivaju sve strane da izbegavaju retoriku koja ne pomaže".

image