Rusija

Popularniji od "Gugla": Milijarderi se nadmeću za ruskog tehnološkog giganta "Jandeks"

Imovina "Jandeksa" procenjuje se na skoro 7 milijardi dolara
Popularniji od "Gugla": Milijarderi se nadmeću za ruskog tehnološkog giganta "Jandeks"www.globallookpress.com © Rafael Henrique/Keystone Press Agency

Biznismeni Vladimir Potanin i Vagit Alekperov izneli su ponude za kontrolni paket akcija vodeće ruske internet kompanije "Jandeks", prenosi "Blumberg" pozivajući se na izvore.

O ponudama dvojice milijardera će se razgovarati sledeće nedelje, kada se odbor kompanije sastane u Dubaiju. Konačna odluka možda neće biti doneta na sastanku, rekli su izvori agenciji.

Potanin i Alekperov navodno traže najmanje 51 odsto udela u ruskom poslovanju tehnološkog giganta čija se vrednost procenjuje 339na 600 milijardi rubalja (7,5 milijardi dolara). U obzir je uračunat popust od 50 odsto koji je odobrio Kremlj za strane kompanije koje žele da napuste Rusiju, rekli su izvori "Blumbergu".

Prema zakonima koji regulišu procedure prodaje, kompanije koje napuštaju Rusiju dužne su da prodaju svoju imovinu u zemlji uz popust od 50 odsto. Štaviše, moraju da dobiju vladinu dozvolu za prodaju i da daju obavezan doprinos u ruski budžet u iznosu od najmanje 10 odsto od polovine tržišne vrednosti njihove lokalne imovine.

Uredba se odnosi na poslovanje "Jandeksa" u Rusiji jer je kompanija registrovana u Holandiji, koju je Moskva dodala na listu neprijateljskih država zbog podrške sankcijama Rusiji zajedno sa drugim članicama EU.

Prošle godine, "Jandeks" je najavio dalekosežne planove za korporativno restrukturiranje, u okviru kojih je kompanija nameravala da podeli svoje domaće i međunarodne poslove. Kompanija je posebno poznata po svom pretraživaču, koji je u Rusiji popularniji od "Gugla". Takođe poseduje veliki udeo u aplikacijama za isporuku hrane i taksije u zemlji. Iako je "Jandeks" skinulo sa mreže svoj agregator vesti 2022, on i dalje kontroliše više od 60 odsto lokalnog tržišta pretrage.

"Jandeks" je ostao profitabilan uprkos zapadnim sankcijama Rusiji i prijavio je neto prihod od 5,8 milijardi rubalja (72 miliona dolara) u prvom kvartalu tekuće godine. Međutim, trgovina akcijama kompanije je zaustavljena u Njujorku od februara 2022. godine, dok Nasdak nastoji da ukloni njihove hartije od vrednosti. "Jandeksova" tržišna kapitalizacija dostigla je vrhunac krajem 2021. na 29 milijardi dolara.

image