Rusija

Rusi vežbaju "Grom": Pentagon i NATO pažljivo posmatraju

Redovne nuklearne vežbe ruske vojske počele su danas o čemu su obavešteni i zapadni vojni zvaničnici
Rusi vežbaju "Grom": Pentagon i NATO pažljivo posmatrajuAP © Russian Defense Ministry Press Service via AP

Rutinska nuklearna vojna vežba "Grom", koju ruska vojska organizuje svake godine, počela je danas. Prethodno, ruski zvaničnici obavestili su Sjedinjene Američke Države o početku vojne vežbe, kao i da će ona uključivati lansiranje nuklearnih raketa, potvrdila su dva američka vojna zvaničnika za Si-Bi-Es njuz.

"Slanjem ovakvih obaveštenja, Rusija ispunjava svoje obaveze prema sporazumima o kontroli naoružanja i transparentnosti", rekao je novinarima pres sekretar Pentagona general Patrik Rajder.

"Grom" je redovna nuklearna vežba vojske Ruske federacije, održava se u ovo vreme svake godine i podrazumeva široke manevre nuklearnih snaga i lansiranje projektila. Pentagon i NATO ove godine pratiće je sa posebnom pažnjom, budući da se održava u jeku "nuklearnih napetosti" i velikog oružanog sukoba u Ukrajini.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će Severnoatlantska alijansa pažljivo motriti ruske nuklearne vojne vežbe i "ostati na oprezu, ne samo u svetlu nuklearnih pretnji i opasne nuklearne retorike koju smo videli sa ruske strane". Zapadni saveznici navodno će posebnu pažnju obratiti na to da li je ovaj "Grom" drugačiji od uobičajenih, uz već poslovičnu nepoverljivost da bi nuklearna vojna vežba mogla biti maska za neka stvarna dejstva.

Osim ruskih, u toku su i velike NATO vojne vežbe nuklearnog odvraćanja "Nepokolebljivo podne" koje traju do poslednjeg dana oktobra.

Zvaničnici alijanse, pre početka manevara, izjavljivali su da se radi o dugo pripremanim vežbama čije je planiranje počelo i pre ukrajinske krize i da bi otkazivanje poslalo pogrešan signal, kako je to definisao Stoltenberg uoči početka vežbi.

Domaćin ovogodišnje vežbe nuklearnog odvraćanja je Belgija, u njima učestvuje 14 zemalja i više od 60 vojnih letelica različitih tipova, među kojima su lovci četvrte i pete generacije, ali i američke "leteće tvrđave", bombarderi B52.

Većina članica NATO-a koje učestvuju u "Nepokolebljivom podnevu" su nenuklearne zemlje, ukazano je više puta sa ruske strane. Manevri neće doprineti stabilnosti na evropskom kontinentu, rekla je tim povodom portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, a preneo je TASS.

"Sjedinjene Američke Države već duže vreme uključuju ne-nuklearne zemlje u upotrebu nuklearnog naoružanja kršeći osnovne principe Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja. Dok tvrde da se radi o dugo planiranim i rutinskim vežbama, čelnici alijanse pokušavaju da okrive Rusiju za ono što nazivaju neodgovorna nuklearna retorika", istakla je Zaharova.

 

 

 

image