Rusija

Mišustin: Energetska saradnja sa Kinom je prioritet za Rusiju

Moskva i Peking će povećati finansijsku nezavisnost plaćanjem u nacionalnim valutama i time će ojačati ekonomski suverenitet, poručio je ruski premijer iz Šangaja
Mišustin: Energetska saradnja sa Kinom je prioritet za Rusiju© Tanjug/Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo

Saradnja sa Kinom u energetskom sektoru ostaje bezuslovni prioritet za Rusku Federaciju, dok isporuke gasa i uglja stalno rastu, izjavio je ruski premijer Mihail Mišustin.

"Dajemo bezuslovni prioritet partnerstvu u energetskom sektoru. Rusija je na prvom mestu po isporuci nafte Kini. Obim izvoza prirodnog i tečnog gasa, uglja takođe stalno raste", rekao je Mišustin na rusko-kineskom poslovnom forumu.

Ruski premijer je istakao da će Rusija i Kina povećati finansijsku nezavisnost plaćanjem u nacionalnim valutama, ocenivši da će time ojačati ekonomski suverenitet.

On je napomenuo da je 2021. godine samo oko četvrtine plaćanja između Rusije i Kine obavljeno u nacionalnim valutama, a prošle godine već skoro dve trećine.

Mišustin je dodao da će produbljivanje rusko-kineske interakcije i izgradnja saradnje pozitivno uticati na jačanje ekonomija obeju zemalja, nakon čega je istakao da će vrednost trgovinske saradnje Moskve i Pekinga ove godine najverovatnije dostići cilj od 200 milijardi dolara.

Zapad nije uspeo da slomi rusku ekonomiju

Ruski premijer je naveo da neprijatelji Rusije nisu uspeli da slome njenu ekonomiju, uruše nacionalnu valutu i ​​izazovu destruktivnu inflaciju.

"Rusija je prošle godine bila podvrgnuta neviđenim sankcijama.Cinj je bio da slome našu ekonomiju, uruše nacionalnu valutu i izazovu destruktivnu inflaciju, kao i da utiču na životni standard običnih građana. Ništa od onoga o čemu su sanjali naši zlobnici nije se dogodilo", poručio je Mišustin.

On je dodao da Rusija nije samo izdržala, već i da nastavlja svoj progresivni razvoj.

Ruski premijer Mihail Mišustin doputovao je u Kinu, gde će se sastati sa rukovodstvom te zemlje. On je svoju dvodnevnu posetu započeo posetom Šangaju, gde je govorio na rusko-kineskom poslovnom forumu. Događaju su prisustvovali rukovodioci vodećih kompanija u Rusiji i Kini.

Kako se navodi, danas će se sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i sa premijerom Li Ćjangom u Pekingu.

image