Rusija

Ruska votka preko Srbije putuje u svet

Ruske kompanije koje proizvode alkohol traže opcije za razvoj na stranim tržištima, s obzirom da su zapadne sankcije pogodile snabdevanje ruskim žestokim pićima, javlja "Komersant"
Ruska votka preko Srbije putuje u svetwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Ruski proizvođač žestokih alkoholnih pića ASG će preko Srbije da izvozi svoje proizvode na strana tržišta, javlja ruski "Komersant".

Veliki sibirska kompanija, koja proizvodi poznate brendove votki "Bela breza", "Sibiter" i "Pet jezera", u Srbiji je otvorila kompaniju "ASG Global Balkans" za izvoz na strana tržišta.

"Ruske kompanije koje proizvode alkohol traže opcije za razvoj na stranim tržištima, s obzirom da su zapadne sankcije uticale na snabdevanje ruskim žestokim pićima. Tako je "Alkagoljnaja sibirskaja grupa" (ASG) otvorila strukturu u Srbiji za prodaju u inostranstvu, a koja može olakšati organizaciju obračuna i logistike", objašnjava izvor.

Potražnja za ruskom votkom je i dalje prisutna u velikom broju zemalja, iako nije u trendu da se brend povezuje sa Ruskom Federacijom, dodaje izvor.

Kompanija traži menadžera za izvoz za rad u Srbiji sa fokusom na tržišta Izraela, Turske, Latinske Amerike. "ASG Global Balkans" je pritom stekao prava na neke brendove ASG, među njima je votka "Gastronom" i "Remeslo", džin "Brum" i viski "Bargest".

Srpske banke omogućavaju plaćanje u rubljama, kazala je partner Advokatske komore "Regionservis" Marija Ljubimova za izvor i pojasnila da otvaranje preduzeća u zemljama ZND, u Dubaiju i Srbiji omogućava, pre svega, da se uspostavi sistem plaćanja i isporuke robe.

Kako prenosi izvor, izvozom proizvoda ASG se ranije bavila firma sa Kipra, ali se nakon uvođenja evropskih sankcija Rusiji situacija znatno iskomplikovala.

image