Rusija

Lavrov: Zapad finansira genocid u Ukrajini

Izjave zapadnih zvaničnika da oružje koje šalju Kijevu ne sme da se koristiti za napade na teritoriju Rusije su još jedna laž u nizu, naglasio je šef ruske diplomatije
Lavrov: Zapad finansira genocid u Ukrajiniwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Kijevski režim se otvoreno služi terorističkim metodama i pritom koristi oružje isporučeno sa Zapada, rekao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za medije u Burundi.

"Zapad insistira da nema drugog načina za rešenje sukoba do mirovnog plana ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji namerava da 'oslobodi' Krim i deo teritorije nekadašnje istočne Ukrajine, poziva na ubijanje Rusa i uništenje svega ruskog. To nas dovodi do jedinog logičnog zaključka – Zapad finansira genocid", objasnio je Lavrov.

Dodao je da su izjave zapadnih zvaničnika da oružje koje šalju Kijevu ne sme da se koristi za napade na teritoriju Rusije, još jedna laž u nizu.

Lavrov je podsetio da su na ubijanje Rusa pozivali mnogi ukrajinski zvaničnici, "i sekretar Saveta bezbednosti i savetnik lidera države, i nekoliko ukrajinskih ambasadora u inostranstvu". A nedavno im se pridružio i jedan američki senator, dodao je.

Prema rečima šefa ruske diplomatije, ovo je do sad neviđena situacija – Zapad, koji je započeo hibridni rat protiv Rusije, je najpre neposredno učestvovao u sukobu, a sada poziva na genocid.

Rusija ceni napore zemalja koje čine svetsku većinu da pronađu mirno rešenje sukoba, ali će, u razmatranju predloga, da se vodi činjenicom da Zapad ima neprijateljsku politiku prema Rusiji i Kini, što su države velike sedmorke nedavno definisale u svojim dokumentima, naglasio je.

image