Rusija

"Čuvamo Rusiju za potomstvo": Poslanici Dume odlučuju o zabrani promene pola

Rusi postavljaju barijeru za prodor zapadne antiporodične ideologije
"Čuvamo Rusiju za potomstvo": Poslanici Dume odlučuju o zabrani promene polaGetty © James Alcock/Getty Images

Poslanici svih pet frakcija Državne dume podneli su veću na razmatranje izmene i dopune zakona kojim se zabranjuju medicinske intervencije čiji je cilj promena pola. U tom slučaju i matičnim službama bi bilo zabranjeno da menjaju dokumente na osnovu lekarskih uverenja o promeni pola.

Tekst dokumenta objavio je u utorak na Telegram kanalu potpredsednik Državne dume Petar Tolstoj, prenela je ruska agencija Tass.

Nakon unetih izmena, Zakon o osnovama zaštite zdravlja građana u Ruskoj Federaciji sada glasi da se "zabranjuje obavljanje medicinskih intervencija u cilju promene pola osobe, uključujući formiranje primarnih ili sekundarnih polnih karakteristika".

Istovremeno se dozvoljava se lekarska intervencija u tretiranju urođenih anomalija na polnim organima oba pola kod dece, ali samo kada o tome odluče lekarske komisije savezne državne zdravstvene ustanove.

Spisak takvih institucija i procedura odobriće vlada Ruske Federacije, navodi se u dokumentu.

Predlog zakona uvodi i zabranu matičarima da vrše ispravke ili izmene dokumenata na osnovu potvrda o promeni pola koje izdaju medicinske ustanove. 

Aktuelnim zakonom matičnim službama dozvoljava se da donose zaključke o izmenama i dopunama dokumenata građana koji su podneli lekarsko uverenje o promeni pola, što će ubuduće biti nevažeće.

Prema Tolstojevim rečima, skoro 400 parlamentaraca podržalo je izmene zakona, a veliki doprinos predloženim izmenama dala je Grupa za zaštitu hrišćanskih vrednosti, kao i predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

"Zašto se to radi? Čuvamo Rusiju za potomstvo – sa njenim kulturnim i porodičnim vrednostima, tradicionalnim osnovama, postavljajući barijeru prodoru zapadne antiporodične ideologije", rezimirao je Tolstoj.

image