Svet

Pretnja Poljskoj: Nema LGBT, nema EU fondova

Francuski poslanik Pjer Karleskind objavio je pismo evropskih komesara, u kome se tvrdi da nijedan evro neće otići lokalnim samoupravama u Poljskoj koje su se proglasile za "Zone slobodne od LGBT"
Pretnja Poljskoj: Nema LGBT, nema EU fondovaGetty © Maciej Moskwa

Nijedna poljska lokalna samouprava koja je usvojila rezoluciju po kojoj je "Zona slobodna od LGBT" neće imati pravo da koristi kohezione fondove EU, objavio je na tviteru francuski poslanik Pjer Karleskind, pozivajući se na Komisiju EU.

"Potvrđeno je! Nijedan evro iz EU neće otići u 'zone slobodne od LGBT populacije' u Poljskoj.  Evropska komisija mi je pismom potvrdila da će ispuniti svoja upozorenja: nema novca bez poštovanja vrednosti", napisao je Karleskind.

Komesari Elisa Fereira i Nikolas Šmit Karleskindu su, naime, poslali pismo u kome su odgovorili na njegovo pitanje, ističući da se "principi jednakosti i nediskriminacije" ponavljaju u propisima EU za kohezionu politiku.

Naglasili su da je Komisija pokrenula postupak protiv Poljske pošto ta zemlja, navodno, nije kako treba odgovorila na istragu izvršne vlasti EU o prirodi i uticaju "zona slobodnih od LGBT ideologije".

Naime, od 2019. godine pet poljskih regiona i više od 190 opština, inspirisanih nalepnicama "Zona slobodna od LGBT" koje su dodate jednom izdanju desničarskog lista "Gazeta Polska" , usvojile su rezolucije o stvaranju takozvanih "zona bez LGBT ideologije". 

Četiri regiona su nakon intervencije Komisije opozvala svoje rezolucije, a peti ih je izmenio.

Karleskind je još naveo da su, suočene sa pretnjom suspenzije sredstava, desetine lokalnih zajednica odustale od svoje anti LGBT politike, a da EK pojačava pritisak i na preostalih 60 lokalnih vlasti.

Potvrđujući da će Komisija nastaviti da prati ovo pitanje, komesari su istakli da je Poljska pristala da uvede specifičnu klauzulu protiv diskriminacije u svoj sporazum o partnerstvu i programima za period finansiranja 2021-2027.

Klauzula se odnosi na opštine, okruge i regione. U njoj se navodi da će podrška kohezionoj politici biti obezbeđena samo onim projektima i korisnicima koji su usklađeni sa antidiskriminacionim odredbama zakona EU.

Prema rečima komesara koji su odgovorili na Karleskindovo pismo, pravila kohezione politike zahtevaju da države članice uspostave neophodne aranžmane i procedure kako bi osigurale poštovanje Povelje EU o osnovnim pravima.

"Na Poljskoj je da uspostavi ove aranžmane i da potom obavesti Komisiju i pruži opravdanje za ispunjenje horizontalnog uslova iz Povelje", navodi se u pismu.

 

image