Svet

Ujedinjeni za LGBT prava, a protiv Budimpešte: 15 država EU u pravnom sporu protiv mađarskog zakona

Sporni zakon koji je usvojen 2021. brani izlaganje LGBT problematike mlađima od 18 godina, a bio je jedan od razloga zbog kojih je Evropska komisija uskratila Mađarskoj korišćenje sredstava iz svojih fondova
Ujedinjeni za LGBT prava, a protiv Budimpešte: 15 država EU u pravnom sporu protiv mađarskog zakonaGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Sudskom sporu protiv mađarskog zakona o zaštiti dece, koji je široko kritikovan kao anti-LGBT, pridružilo se 15 zemalja Evropske unije.

Belgija, Luksemburg, Holandija, Portugalija, Austrija, Irska, Danska, Malta, Španija, Švedska, Finska, Slovenija, Francuska, Nemačka i Grčka, zajedno sa Evropskim parlamentom, nastupiće kao treća strana u tužbi koju je prošle godine podnela Evropska komisija.

Rok za pridruživanje predmetu je istekao 6. aprila.

Sporni zakon usvojen 2021. brani izlaganje LGBT problematike mlađima od 18 godina, a bio je jedan od razloga zbog kojih je Evropska komisija uskratila Mađarskoj korišćenje sredstava iz svojih fondova, što je teško pogodilo budžet ove zemlje. 

Mađarski zakon sadrži odredbu koja u velikoj meri ograničava prikaze homoseksualnosti i promene pola u medijima i obrazovnim materijalima namenjenim publici mlađoj od 18 godina.

Holandski premijer Mark Rute je tim povodom rekao da, ukoliko Mađarska nastavi sa sprovođenjem planova, "što se njega tiče, onda im u EU više ništa ne preostaje".

Evropska komisija, koja nadgleda usklađenost nacionalnog zakona sa pravilima EU, zatražila je od Mađarske da objasni zašto je zabrana LGBT sadržaja bila neophodna za postizanje glavnih ciljeva zakona.

Nakon toga, komisija i Sud pravde su okvalifikovali taj zakon kao ugrožavanje ljudskih prava LGBT populacije.

"Ovaj mađarski zakon je sramota", ocenila je 2021. predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Pošto je Mađarska odbila da odustane, komisija je u julu prošle godine podnela tužbu Evropskom sudu pravde koji ima ovlašćenje da nametne izmene nacionalnih zakona.

"Mađarski zakon krši zakon i osnovna prava i vrednosti EU. Sada je na sudu da odluči o slučaju", rekao je portparol Evropske komisije za "Juronjuz".

Budimpešta je, ipak, nastala da prkosi Briselu. 

"Za nas, pitanje zaštite dece ne poznaje kompromise, mi ćemo zaštititi našu decu. Ovo nije obična odluka vlade, niti skupštinska odluka, već je to volja naroda, kao što je izražena na referendumu. Ne znamo za odluku višeg nivoa u demokratiji. Stoga, naravno, mi ćemo stati uz zaštitu dece, štiteći mađarsku decu, bez obzira koliko država odluči da se pridruži tužbi", rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Kako piše "Juronjuz", države koje su se pridružile tužbi karakteriše "izrazito zapadna komponenta", koja pak odražava dugogodišnji jaz između Istoka i Zapada kada su u pitanju LGBT prava. 

"Nije nas briga što je svet poludeo. Ne zanimaju nas odbojni hirovi nekih ljudi. Nije nas briga što Brisel koristi priliku da opravda i objasni neobjašnjivo. Ovo je Mađarska! I tu treba da bude najstroži sistem zaštite dece u Evropi", poručio je Orban.

image