Svet

SAD: Nikad manje heteroseksualnih tinejdžera

Rekordan broj srednjoškolaca u Americi se sada identifikuje kao gej, lezbejka ili "nešto drugo što nije strejt"
SAD: Nikad manje heteroseksualnih tinejdžera© Photo by Joe Raedle/Getty Images

Novi izveštaj američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkrio je da se četvrtina američkih srednjoškolaca identifikuje kao deo LGBT populacije ili navodi da "preispituje svoju seksualnu orijentaciju", što je duplo više nego 2015. godine.

Na osnovu nedavno objavljenih podataka prikupljenih 2021. godine CDC je otkrio da se 72 odsto srednjoškolaca identifikuje kao heteroseksualno, što je značajan pad sa skoro 90 odsto u 2015. godini.

Istraživanje je pokazalo da se devojčice čak pet puta češće izjašnjavaju kao biseksualne nego dečaci (20 odsto prema četiri odsto).

CDC je primetio da je ovo značajno povećanje "možda rezultat formulacije pitanja", objašnjavajući da opcije poput "nisam siguran u svoj seksualni identitet" ili "opisujem svoj seksualni identitet na neki drugi način" 2015. godine nisu bili uključeni u upitnik.

Nešto više od sedam odsto odraslih u SAD se sada identifikuje kao deo LGBT zajednice, a ova brojka raste sa svakom narednom generacijom, pokazalo je istraživanje "Galup".

Iako sve više srednjoškolaca prihvata alternativne seksualnosti, sve manje njih je zapravo seksualno aktivno.  

Prema podacima CDC, broj učenika koji su imali seksualne odnose opao je sa 47 odsto u 2011. godini na 30 odsto u 2021. godini. Broj srednjoškolaca koji su izjavili da su trenutno seksualno aktivni spao je sa 34 odsto na 21 odsto.

image