Svet

Zavadi pa vladaj: Britanska vlada finansira anti LGBT organizacije u Ugandi

Međureligijski savet Ugande koji se zalaže za uvođenje smrtne kazne za LGBT populaciju direktan je primalac britanskog novca u okviru programa koji ima za cilj da ispuni ambiciju Forin ofisa za "otvoreno društvo u Ugandi"
Zavadi pa vladaj: Britanska vlada finansira anti LGBT organizacije u UgandiGetty © Photo by Anna Moneymaker/Getty Images

Vlada Velike Britanije pomaže finansiranje verske organizacije u Ugandi koja podržava kontroverzni zakon protiv LGBT zajednice, po kojem bi "promocija homoseksualizma" bila kažnjiva smrću, piše britanski "Gardijan".

Na osnovu zvaničnih podataka Međunarodne inicijative za transparentnost pomoći (IATI), Institut za novinarstvo i društvene promene (IJSC) otkrio je "zapanjujući" broj veza između anti LGBT organizacija u Ugandi i međunarodnih donatora, uključujući i Veliku Britaniju.

Međureligijski savet Ugande je direktan primalac britanskog novca u svojstvu "partnera za implementaciju" programa koji ima za cilj da ispuni "ambiciju Forin ofisa za otvoreno društvo u Ugandi".

U februaru, članovi Međureligijskog saveta, uključujući Crkvu Ugande i nekoliko evangelističkih crkava, potpisali su izjavu u kojoj su izrazili veliku zabrinutost zbog "rastućeg širenja homoseksualizma" u Ugandi i uticaja "LGBT agende" na dobrobit dece.

Dve nedelje kasnije, Parlament Ugande je uzeo u razmatranje Zakon o borbi protiv homoseksualizma, koji je prošlog meseca usvojen nakon što je 387 od 389 poslanika glasalo "za".

Prema podacima Forin ofisa, organizacija je do sada dobila više od 150 hiljada evra u okviru programa "Uganda – otvoreno društvo", koji je započeo u junu 2021. i trebalo bi da traje do marta 2024. godine, prenosi britanski list.

"Istraživanje je otkrilo zaista zapanjujući broj veza između anti LGBT verskih organizacija u Ugandi i međunarodnih donatora pomoći i razvojnih agencija", navela je autorka IJSC izveštaja Kler Provost.

Predsednik Ugande Joveri Museveni je rekao da Uganda neće prihvatiti homoseksualizam, tvrdeći da Zapad pokušava da primora druge zemlje da "normalizuju" ono što je nazvao "devijacijama".

"Zapadne zemlje treba da prestanu da troše vreme čovečanstva pokušavajući da nametnu svoju praksu drugim ljudima. Homoseksualci su odstupanje od normalnog. Zašto? Da li po prirodi ili po vaspitanju? Moramo da odgovorimo na ta pitanja. Treba nam medicinsko mišljenje o tome", rekao je Museveni u obraćanju parlamentu.

Grupa vodećih naučnika i akademika iz Afrike i širom sveta pozvala je Musevenija da stavi veto na zakon, rekavši da je "homoseksualnost normalna i prirodna varijacija ljudske seksualnosti".

"Biti gej je prirodno i normalno, gde god da se to u svetu dešava. Seksualna orijentacija ne poznaje granice. Uprkos retorici, homoseksualnost nije 'zapadnjačka stvar'", tvrdi profesorka Glenda Grej, predsednica Južnoafričkog saveta za medicinska istraživanja.

Ipak, prema mišljenju predsednika Musevenija, zakon koji predviđa smrtnu kaznu i kaznu doživotnog zatvora za gej seks, do 14 godina za "pokušaj homoseksualizma" i 20 godina zatvora za "regrutovanje, unapređenje i finansiranje istopolnih aktivnosti" nije dovoljno strog, te je on zato odbio da ga potpiše i zahtevao da se vrati parlamentu na doradu kako bi bio još oštriji.

image