Svet

Smrtna kazna nije dovoljno stroga? Predsednik Ugande odbio da potpiše zakon o homoseksualizmu

Predlog akta predviđa smrtnu kaznu i kaznu doživotnog zatvora za gej seks, a Joveri Musevini vratio ga je na doradu parlamentu kako bi bio još oštriji
Smrtna kazna nije dovoljno stroga? Predsednik Ugande odbio da potpiše zakon o homoseksualizmu© Tanjug/AP Photo/Themba Hadebe

Kontroverzni predlog zakona u Ugandi, koji predviđa smrtnu kaznu za homoseksualizam, prema mišljenju predsednika Ugande Joverija Musevenija, nije dovoljno strog, pa je zato odbio da ga potpiše i zahtevao da se on vrati parlamentu na doradu da bi bio još oštriji.

U sadašnjem obliku ovaj akt predviđa smrtnu kaznu i kaznu doživotnog zatvora za gej seks, do 14 godina za "pokušaj" homoseksualizma i 20 godina zatvora za "regrutovanje, unapređenje i finansiranje istopolnih aktivnosti".

Ali, izgleda da to, u ovoj zemlji nije dovoljno strogo.

"Saglasni smo da će predlog zakona biti vraćen, kako bi se olakšalo jačanje nekih odredbi u skladu sa našim najboljim praksama", rekao je političar Denis Hamson Obua, a preneo "Gardijan".

U Ugandi, pretežno konzervativnoj hrišćanskoj istočnoafričkoj zemlji, homoseksualni seks je već kažnjiv doživotnim zatvorom.

A nacrt zakona, koji je šef UN-a za ljudska prava Folker Tirk prošlog meseca opisao kao "šokantan i diskriminatoran", 21. marta gotovo jednoglasno je usvojilo 389 poslanika.

Museveni tvrdi da njegova vlada pokušava da se odupre naporima Zapada da "normalizuje" ono što on zove "devijacije".

"Zapadne zemlje treba da prestanu da čovečanstvu troše vreme pokušavajući da svoju praksu nametnu drugima", rekao je on.

Ove nedelje, grupa vodećih naučnika i akademika iz Afrike i širom sveta pozvala je Musevenija da stavi veto na zakon, rekavši da je "homoseksualnost normalna i prirodna varijacija ljudske seksualnosti".

"Biti gej je prirodno i normalno, gde god da se to dešava širom sveta. Seksualna orijentacija ne poznaje granice. Uprkos retorici, homoseksualnost nije pogubna zapadnjačka stvar", tvrdi profesorka Glenda Grej, predsednica Južnoafričkog saveta za medicinska istraživanja.

Sporni zakon ona ocenjuje kao "homofobiju koju sponzoriše država", i naziva ga "neafričkim i protivnim principima ubuntua, odnosno humanosti prema drugima".

Odluku predsednika da zakon ne potpiše pozdravili su i članovi LGBT zajednice, koji smatraju da je to "odlaganje" koje im je bilo potrebno, ali, zadovoljne su i pristalice nacrta državne odluke.

"Dobar je korak napred da se u zakon uključi amnestija za one koji dobrovoljno odustanu od sodomije. I da se u zakonodavstvo uključi mapa puta rehabilitacije uključujući rehabilitacione centre. Oba amandmana su ljudska i legitimna", kaže pastor Martin Sempa, jedan od glavnih pobornika zakona.

image