Svet

Uganda uvodi smrtnu kaznu za homoseksualizam

Kontroverzni zakon za koji je glasalo čak 387 poslanika naišao je na oštru osudu aktivista za ljudska prava
Uganda uvodi smrtnu kaznu za homoseksualizam© Tanjug/AP Photo/Rebecca Vassie, File

Poslanici u Ugandi usvojili su kontroverzni zakon protiv LGBTK zajednice, po kome su aktivnosti na promociji homoseksualizma radnje kažnjive smrću, prenosi "Gardijan", navodeći da je to izazvalo oštru osudu aktivista za ljudska prava.

Samo dvojica od 389 poslanika nisu glasali za zakon protiv homoseksualizma koji uvodi smrtnu kaznu i doživotnu kaznu zatvora za gej seks i "regrutovanje, unapređenje i finansiranje" istopolnih "aktivnosti".

Zakonu su se usprotivili samo poslanici iz iz vladajuće stranke, Foks Odoi-Ojvelovo i Pol Kvizera Bucijana.

"Predlog je loše koncipiran, sadrži odredbe koje su neustavne, poništava uspehe zabeležene u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i kriminalizuje pojedince umesto ponašanja koje je u suprotnosti sa svim poznatim pravnim normama", rekao je Odoi-Ojvelovo.

Ranija verzija zakona izazvala je široku međunarodnu kritiku i kasnije ju je poništio ustavni sud Ugande iz proceduralnih razloga. Predlog zakona će sada biti upućen predsedniku Joveri Museveniju, koji može da stavi veto ili da ga potpiše kao zakon, iako je, kako napominje "Gardijan", prilikom nedavnog govora delovalo da on ovaj akt podržava.

Predlog zakona poslednji je u nizu neuspeha u borbi za LGBTK prava u Africi, gde je homoseksualnost nezakonita u većini zemalja, navodi britanski list.

U Ugandi, uglavnom konzervativnoj hrišćanskoj zemlji, za homoseksualni seks je već bio predviđen doživotni zatvor .

Borci za ljudska prava osudili su novi potez za donošenje oštrog zakona, opisujući ga kao "zakon o mržnji".

"Danas je tragičan dan u istoriji Ugande. Parlament je doneo zakon koji promoviše mržnju i nastoji da LGBTK pojedincima oduzme osnovna prava", tvitovala je Sara Kasande, advokatica i aktivistkinja za ljudska prava iz Kampale, dodajući da su "odredbe zakona varvarske, diskriminatorne i neustavne".

Ona je LGBT zajednici poručila da ne gubi nadu, jer kako kaže, "bitka još nije završena", a ovaj "odvratni zakon će na kraju biti oboren".

Predsednik Museveni je prošlog meseca rekao da Uganda neće prihvatiti homoseksualizam, tvrdeći da Zapad pokušava da primora druge zemlje da "normalizuju" ono što je nazvao "devijacijama".

"Zapadne zemlje treba da prestanu da troše vreme čovečanstva pokušavajući da nametnu svoju praksu drugim ljudima. Homoseksualci su odstupanje od normalnog. Zašto? Da li po prirodi ili po vaspitanju? Moramo odgovoriti na ta pitanja. Treba nam medicinsko mišljenje o tome", rekao je Museveni u televizijskom obraćanju parlamentu 16. marta.

image
VV inauguration
banner