Svet

Crkva Engleske odlučila da blagoslovi istopolne brakove, ali LGBT aktivisti i dalje nisu zadovoljni

Žao mi je što neke stvari nisu usvojene, posebno crkveni brakovi za istopolne parove, rekao je jedan anglikanski sveštenik
Crkva Engleske odlučila da blagoslovi istopolne brakove, ali LGBT aktivisti i dalje nisu zadovoljniwww.globallookpress.com © Nicolas Armer

Istopolni parovi koji su nedavno sklopili građanske brakove uskoro će moći da budu blagosloveni u anglikanskoj crkvi, pošto su biskupi Crkve Engleske to navodno odobrili u pokušaju da "reformišu veru".

Iako se ovaj potez smatra velikim ustupkom pro-LGBT frakciji unutar te crkve, mnogi aktivisti i dalje su nezadovoljni zato što biskupi nisu otišli korak dalje i dozvolili istopolne brakove.

Kako je napisano u saopštenju koje je objavila Crkva Engleske, biskupi su podržali ove izmene nakon perioda konsultacija koji je trajao punih šest godina, navodno kao deo napora da "reformišu veru".

Crkva je takođe objavila i izvinjenje "LGBT+ ljudima zbog 'odbacivanja, isključivanja i neprijateljstva' sa kojim su se suočavali u crkvama i uticajem koji je to imalo na njihove živote", piše u saopštenju.

"Znamo da je ovo bilo teško i bolno za mnoge sa obe strane debate i da je dotaklo izuzeto lična pitanja i duboka i čvrsta verovanja", rekla je biskup Sara Mulali, koja je navodno vodila diskusiju na tu temu.

Ona je dodala i da je doneta teška odluka, kao i da u crkvi i dalje postoje mnogi koji je sa njom ne slažu, ali da postoji "snažna želja da, i pored svih razlika, nastavimo da delimo naš život u Hristu".

Iako će mnogi unutar anglikanske crkve, u kojoj se poslednjih godina dogodilo više gotovo šizmatskih promena, smatrati da je davanje blagoslova istopolnim brakovima sklopljenim izvan crkve suprotno hrišćanskim učenjima, pro-LGBT elementi unutar crkve i dalje nisu zadovoljni obimom reformi.

Na primer, jedan aktivista za prava homoseksualaca u sinodu crkve kritikovao je odluku, rekavši da ona predstavlja "mrvice", kao i da će homoseksualci i dalje biti "građani drugog reda koje crkva diskriminiše".

Neki britanski političari su takođe zahtevali da crkva prihvati istopolne brakove, poput konzervativne poslanice Peni Mordant, koja čak i nije anglikanka već katolkinja. Ona je pisala rukovodstvu Crkve Engleske kako bi od njih zatražila da prošire obavljanje svojih usluga i na homoseksualne parove.

Nezadovoljstvo ovom odlukom izrazio je i biskup Stiven Kroft, koji je rekao da je "razočaran što i istopolni brakovi nisu prihvaćeni", dodajući da još uvek nema "dovoljno snage" među sveštenicima kako bi uveli i tu izmenu.

"Žao mi je što neke stvari nisu usvojene, posebno crkveni brakovi za istopolne parove", rekao je on. "Voleo bih da se to desilo, ali jednostavno nije bilo potrebne većine među biskupima".

Izmene koje su dogovorili biskupi sada treba da budu potvrđene na sastanku opšteg sinoda Crkve, koji bi trebalo da se održi početkom sledećeg meseca.

image