Rusija

Rusija usvojila zakon protiv gej propagande i promene pola

Licima mlađim od 18 godina zabranjen je pristup LGBT informacijama na teritoriji čitave Rusije
Rusija usvojila zakon protiv gej propagande i promene polawww.globallookpress.com © Cao Yang

Državna duma Rusije danas je i zvanično usvojila zakon o zabrani LGBT propagande, netradicionalnih seksualnih odnosa, pedofilije, kao i informacija koje bi mogle izazvati želju za promenom pola, prenose ruski mediji.

Takva vrsta propagande preko medija, društvenih mreža, reklama, filmova i književnosti od danas u Rusiji postaje kažnjiva. 

Za LGBT propagandu građani će morati da plate i do 400 hiljada rubalja (nešto više od 6 000 evra), a pravna lica - do pet miliona (oko 79 000 evra). Strancima preti ili zatvorska kazna od 15 dana ili deportacija. Promocija pedofilije će građane "koštati" do 800 hiljada rubalja (oko 12 500 evra), dok će organizacije za to morati da izdvoje i do 10 miliona rubalja (približno 159 000 evra), pišu "RIA Novosti". Javno emitovanje sadržaja koje pokazuje netradicionalne seksualne odnose kazniće se sumom do 200 hiljada rubalja (oko 3 000 evra), u slučaju ruskih državljana, ili do četiri miliona rubalja (malo više od 63 000 evra), kada je reč o pravnim licima. 

Svi filmovi koji promovišu netradicionalne seksualne odnose neće dobiti dozvolu za distribuciju, navodi se u zakonu, a planirana je i kontrola proizvoda koji se uvoze u zemlju. 

Moskva takođe razvija mehanizam pomoću kojeg će se uspešno ograničiti izloženost dece LGBT informacijama na različitim internet platformama.

Ubuduće, da bi neko mogao da pogleda određeni sadržaj tog tipa na internetu, biće potrebno da unese poseban kod ili će se od njega zahtevati izvršenje neke druge radnje, kojom bi se potvrdio uzrast korisnika. Licima mlađim od 18 godina zabranjen je pristup LGBT informacijama na teritoriji čitave Rusije.  

U cilju zaštite mlađe populacije Duma je unela dopune i u neke već postojeće zakone. Jedan od njih je, na primer, i zakon "O zaštiti dece od informacija štetnih po njihovo zdravlje i razvoj", koji je bio usvojen još 2010. godine.

Današnji zakon zajedno je sastavilo više od 400 poslanika Državne dume, uključujući i njenog predsednika Vjačeslava Volodina. Ovaj zakon se usvaja isključivo u interesima građana Rusije, objasnio je prethodno Volodin, i dodao da će Moskva nastaviti da se drži puta koji su utabali njihovi preci. 
"Mi imamo svoju tradiciju, imamo savest, imamo razumevanje da treba da mislimo o deci, porodici, zemlji, da čuvamo ono što smo nasledili od roditelja", istakao je predsednik Dume.

Monitoring sadržaja na internetu i u medijima propisivaće rusko regulatorno telo za kontrolu medija "Roskomnadzor".

Početkom meseca, 9. novembra, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je i uveo zakon o očuvanju duhovno-moralnih vrednosti, kojim Rusija želi da očuva tradicionalne vrednosti i da se pozicionira kao država koja brine o moralnim načelima.

Propaganda netradicionalnih odnosa, kako smatraju ruski zvaničnici, ugrožava demografiju, uništava koncepciju braka, te sprečava rađanje dece u većem broju, istovremeno šireći destruktivna načela kao što su egoizam i nemoral.

Kremlj je najavio da će o ovome voditi računa na raznim nivoima – od obrazovanja i nauke, preko međunarodne saradnje, navodi se u ukazu ruskog lidera.

Amerika: Ovo je ozbiljno kršenje ljudskih prava

Ubrzo nakon uvođenja zakona oglasio se i Vašington. Generalni sekretar SAD-a Entoni Blinken nazvao je ovaj korak ozbiljnim kršenjem ljudskih prava i pozvao Moskvu da opozove današnju odluku. 

"Predloženo proširenje ruske zabrane o informisanju o temama povezanim sa LGBTKI+ pitanjima predstavljala još jedan ozbiljan udarac slobodi izražavanja i ljudskim pravima ovih osoba u Rusiji. Pozivamo ruske poslanike da povuku predlog zakona i poštuju ljudska prava i dostojanstvo svih", napisao je Blinken na Tviteru.

image