Svet

Nova tužba na Floridi zbog zakona koji zabranjuje LGBT propagandu

Grupa građana Floride nezadovoljna je anti-LGBT zakonom koji zabranjuje nastavu seksualnog vaspitanja i rodnog identiteta za decu mlađu od 10 godina
Nova tužba na Floridi zbog zakona koji zabranjuje LGBT propaganduwww.globallookpress.com © IMAGO/Olga Chugunova

Grupa učenika, roditelja i nastavnika na Floridi ponovo je podnela tužbu protiv državnih i okružnih zvaničnika zbog primene novog zakona o obrazovanju "Ne govori gej".

Ovim zakonom zabranjena je nastava seksualnog vaspitanja i rodnog identiteta za decu mlađu od 10 godina.

Zakon je potpisao guverner Ron Desantis u martu, stupio je na snagu 1. jula i imao je odjeka u republikanskim državama SAD. Rona Desantisa u javnosti smatraju glavnim suparnikom Donalda Trampa među republikancima pred predsedničke izbore 2024. godine.

Tužba je upućena Severnom distriktu Floride drugi put. Prvi put, pre više od mesec dana, savezni sudija je odbacio slučaj. Tada je sudija presudio da tužioci nisu pružili dovoljno jakih dokaza da su bili oštećeni zbog primene novog zakona.

U novoj tužbi tvrdi se da su "pretrpeli konkretnu štetu" povodom implementacije novog zakona.

"Uskraćene su im jednake obrazovne mogućnosti koje bi želeli da dobiju, u nastavnom planu i programu i van njega, i bili su podvrgnuti diskriminatorskom obrazovnom okruženju koje tretira LGBT osobe", navodi se u novoj žalbi.

U žalbi se navodi i glasanje školskog odbora u okrugu Majami-Dejdu, koji je odbio predlog da oktobar bude priznat kao mesec istorije LGBT.

Najmanje četiri od devet članova školskog odbora reklo je da bi proslava meseca LGBT prekršila zakon "Ne reci gej".

Tokom "meseca LGBT istorije" trebalo je da se drže predavanja o pravima lezbejki, homoseksualaca, biseksualaca i transrodnih osoba, kao i o istoriji pokreta za njihova prava.

Školski odbor u Majami-Dejdu, zajedno sa još četiri školska odbora, odbor za obrazovanje i Ministarstvo obrazovanja Floride navedeni su u tužbi kao glavni optuženi zbog neširenja LGBT ideologije.

Članovi Državnog odbora za obrazovanje su na sastanku 19. oktobra odobrili pravilo o suspendovanju ili oduzimanju licenci nastavnicima osnovnih škola koji na časovima promovišu LGBT ideologiju ili drže časove o  rodnom identitetu dece.

Državni odbor je takođe glasao za usvajanje pravila koje sprečava školske okruge da dozvoljavaju transrodnim učenicima da koriste objekte koji su u skladu sa njihovim "rodnim identitetom". 

Izmenjena žalba se takođe odnosi na julski memorandum državnog komesara za obrazovanje Manija Dijaza, koji je poslat rukovodiocima škola na Floridi i upućuje da ignorišu zakon protekcije transrodnih učenika (Title IX protections).

image
VV inauguration
banner