Svet

Američki sud stao na stranu poslastičarke hrišćanke koja je odbila da napravi tortu za LGBT venčanje

Država Kalifornija tužila je poslastičarku jer je odbila da napravi dezert za lezbijsko venčanje
Američki sud stao na stranu poslastičarke hrišćanke koja je odbila da napravi tortu za LGBT venčanjewww.globallookpress.com © © Monika Skolimowska

Sud u Kaliforniji presudio je u korist poslastičarke hrišćanke koja je odbila da pripremi tortu za lezbijsko venčanje. Dok je država tvrdila da je poslastičarka prekršila zakone protiv diskriminacije, sud je utvrdio da je ona postupila u skladu sa svojim pravima iz Prvog amandmana.

Slučaj datira iz 2017. godine, kada je Keti Miler iz Bejkersfilda u Kaliforniji uputila lezbijski par drugom poslastičaru da im napravi tortu za venčanje.

Njeni advokati naveli su da je ona bila spremna da dvema ženama proda gotovu tortu ali da nije želela da je ukrasi jer bi to značilo da odobrava gej brakove, što se kosi sa njenim verskim uverenjima.

Milerova je bila meta više tužbi, uključujući i jednu od Kalifornijskog odeljenja za pošteno stanovanje i zapošljavanje, koje je tvrdilo da je njeno odbijanje prekršilo zakon o građanskim pravima iz 1959. godine.

Sudija Džej Erik Bredšo iz Višeg suda Kalifornije presudio je da poslastičarka nije nameravala da bilo koga diskriminiše, već je bila motivisana "svojim iskrenim hrišćanskim uverenjima", koja su zaštićena Ustavom SAD.

Pozdravljamo odluku Suda, rekao je branilac Čarls LiMandri. "Sloboda praktikovanja vere sadržana je u Prvom amandmanu, a Vrhovni sud Sjedinjenih Država već dugo podržava slobodu umetničkog izražavanja", dodao je on.

Lezbijski par koji je skrenuo pažnju države na slučaj rekao je lokalnim medijima da namerava da uloži žalbu na presudu.

Pekare i poslastičarnice su postale pomalo neverovatan front kulturnog bojnog polja u SAD poslednjih godina.

Poslastičar iz Kolorada Džek Filips odneo je delimičnu pobedu na Vrhovnom sudu 2018. godine, posle višegodišnje pravne bitke koja je proistekla iz njegovog odbijanja da pripremi tortu za gej par. Dok je sud presudio da je Komisija za građanska prava Kolorada kriva za antireligijsku pristrasnost protiv Filipsa, poslastičar se našao upleten u još jednu tužbu, ovog puta zbog odbijanja da ispeče tortu u znak sećanja na tranziciju polova.

Filips je kažnjen sa 500 dolara nakon što je sud stao na stranu tužioca, transrodnog advokata kog su Filipsovi advokati opisali kao "radikalnog aktivistu".

image