Rusija

Zaharova o kanadskim LGBT+ pravima: Dobro je da smo od vas udaljeni više od 100 metara

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova prokomentarisalo je sulude odluke kanadskih vlasti koje se tiču sve većih prava sve većeg broja rodnih identiteta
Zaharova o kanadskim LGBT+ pravima: Dobro je da smo od vas udaljeni više od 100 metara© www.globallookpress.com © Alex Bona/Keystone Press Agency

"Dobro je da se ne nalazimo u krugu od 100 metara" od mesta u kojem će se u Kanadi održavati LGBT+ događaji, poručila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući nedavno predloženi kanadski nacrt zakona o novim kaznama za sve one koji se na neki način ogluše o prava učesnika događaja LGBT grupa u toj zemlji. 

"Poslanica Kristin Vong-Tem predložila je da se odrede 'bezbednosne zone' za vreme održavanja LGBT događaja i da se kazne svi oni koji budu uzvikivali nešto protiv pripadnika LGBT+ zajednice u krugu od 100 metara od mesta na kojem se održava neki njihov događaj", podsetila je Zaharova, objavivši uz komentar i video snimak poslanice koja je i autor ove inicijative.

Naziv za osobe koje pripadaju netradicionalnoj seksualnoj orijentaciji u Kanadi se neprestano proširuje, odnosno, dopunjuje novim brojevima i odgovarajućim im slovima, dodala je portparolka, rekavši da je "LGBT+" u Kanadi stoga prešao u "2SLGBTKI+". 

"I to nije sve, tamo ima još ovakvih pojava, one se stalno dodaju", napomenula je ona. 

Nacrt zakona, koji su već podržale lokalne vlasti, trenutno je na razmatranju u vladi. Ukoliko bude usvojen, kazna za sve one koji se ogluše o nova pravila iznosiće 25.000 dolara. 

Za razliku od Kanade, Rusija je zabranila održavanje "parada ponosa" na teritoriji Moskve u narednih 100 godina još 2012. godine. Ruski predsednik više puta je govorio da je veoma bitno zaštiti zemlju od štetnog uticaja, a mlado pokoljenje od "informacija koje štete njegovom zdravlju i razvoju". 

Od 2013. godine u Rusiji je na snazi zabrana "propagiranja netradicionalnih seksualnih odnosa među maloletnim licima putem širenja informacije koja ima za cilj da izazove pojavu netradicionalnih seksualnih preferencija". 

Krajem prošle godine, Putin je potpisao i ukaz kojim se naređuje očuvanje instituta porodice, porodičnih i tradicionalnih moralno-duhovnih vrednosti ruskog naroda.

Određeni su konkretni zadaci pomoću kojih će država postići ciljeve u ovoj oblasti i, kao rezultat, "zaštiti instituciju braka kao saveza muškarca i žene". 

image