Svet

Kanada štiti LGBT aktivnosti: Kazna od 25.000 dolara za sve koji se približe

Novi predlog zakona omogućava uvođenje "bezbednosnih zona" oko prostora u kojima se održava "dreg šou" ili neka druga aktivnost LGBT grupa
Kanada štiti LGBT aktivnosti: Kazna od 25.000 dolara za sve koji se približe© Јутјуб/Принтскрин

Nova demokratska stranka u Ontariju predstaviće predlog zakona koji bi omogućio uvođenje "bezbednosnih zona" oko prostora u kojima se održava "dreg šou" ili neka druga aktivnost LGBT grupa.

Autor predloga zakona je Kristin Vong-Tem, koja koristi lične zamenice u množini (zamenice za množinu na engleskom jeziku su rodno neutralne), a usvajanje zakona bi omogućilo državnom tužiocu da privremeno odredi zone u krugu od 100 metara oko mesta u kojem se održavaju "dreg šou" i slične aktivnosti.

U toj zoni bi bilo zabranjeno protivljenje tim događajima i izricanje uvredljivih reči na račun LGBT osoba, a Si-Bi-Si navodi da bi prekršaj tog ograničenja podrazumevao kaznu od 25.000 dolara.

"Ova tema je smrtno ozbiljna", rekla je Vong-Tam na konferenciji za novinare i ocenila da je porast "mržnje" sa kojima se suočavaju pripadnici "2SLGBTKI+ zajednice širom Ontarija i cele nacije alarmantan."

Dodatak "2S" na neprestano rastućem akronimu LGBT znači "dve duše" (two spirits na engleskom) i odnosi se na osobe koje se ujedno osećaju i kao muško i kao žensko, a skovan je na osnovu tradicija nekih severnoameričkih Indijanaca, zbog čega je bio na meti kritika.

U dreg nastupima učestvuju muškarci obučeni u žene, često sa ekstremno izraženim veštačkim ženskim atributima, a mogu podrazumevati i seksualizovani ples i/ili striptiz.

Dreg kraljica čije je umetničko ime "Kristal Kvarc" je za Si-Bi-Si izjavila da je u nekoliko navrata organizovala performanse za publiku svih uzrasta, na kojima su se okupljali pojedinci koji su nju i prisutne nazivali pedofilima. Zbog toga se, kako je navela, učesnici osećaju nebezbedno.

Šef Doma vlade Pol Kalandra rekao je da će vlasti u Ontariju pažljivo razmotriti predlog kada ga Vong-Tam zvanično podnese nacrt.

RT je prethodno pisao o dečijem "dreg kampu" koji organizuju kanadska pokrajina Britanska Kolumbija i grad Vankuver, a čija je skandalozna uloga da maloletne učesnike pretvori u "dreg kraljice".

image